30 Ιουλίου 2015

Το νέο «φορολογικό σαφάρι»: Στο ίδιο έργο θεατές

Το κυνήγι της φοροδιαφυγής τίθεται, δίκαια ασφαλώς, ως πρώτος στόχος και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών, καθώς τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν ίσως καλύψουν κάποιες τρύπες του πολύπαθου προϋπολογισμού. Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά ίσως παρακολουθήσουμε μία αναπαράσταση της μονομαχίας του Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους. Οι οδηγίες της ΔΕΛ Β 1076560 ΕΞ 2015 απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε. εστιάζουν στην παλιά παραδοσιακή συνταγή του επί τόπου ελέγχου της έκδοσης των παραστατικών, που εφαρμοζόταν στην εποχή του αλήστου μνήμης Κ.Β.Σ. Σύμφωνα με αυτή οι εφοριακοί θα στήνονται έξω από τα μαγαζιά, θα σταματάνε τους ανυποψίαστους καταναλωτές και αν δεν έχουν πάνω τους απόδειξη θα εφορμούν κατά του μαγαζιού. Ποιος θα είναι ο τρόπος για την βεβαίωση της παράβασης; Διαβάστε:

  1. Θα θεωρούν τα βιβλία. Προφανώς οι αρμόδιοι δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι πλέον δεν υπάρχουν βιβλία στην παραδοσιακή τους μορφή για να θεωρήσουν, αλλά τηρούνται λογιστικά αρχεία. Στην πράξη το σύνολο των επιχειρήσεων τηρούν τα λογιστικά τους αρχεία κατά τρόπο ηλεκτρονικό, και πολλές φορές εκτός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης (σε συνεργαζόμενα λογιστικά γραφεία), αφού σύμφωνα με την παρ.14 του άρθρου 5 του Ν 4308/2014 (Ε.Λ.Π.)  αυτά πρέπει να είναι διαθέσιμα στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα «εντός ευλόγου χρόνου από σχετικά ειδοποίηση». Για να το σώσει η ίδια η εγκύκλιος προσθέτει: «εφόσον αυτά επιδειχθούν»!!!
  2. Θα καταγράφουν τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές).
  3. Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ., Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) «θα αναζητείται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής». Εδώ πραγματικά δίνεται το καίριο κτύπημα στη φοροδιαφυγή! Θα θυμόμαστε όλοι τις εξαγγελίες των Υπ.Οικ. τις τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον, σύμφωνα με τις οποίες hi tech εφοριακοί εφοδιασμένοι με laptop θα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους, έχοντας πρόσβαση από το laptop τους στην εικόνα της επιχείρησής που θα τους δείχνει το ιστορικό των δηλώσεων που έχει υποβάλλει κλπ. Θα θυμόμαστε επίσης το Ν 4174/2013 σύμφωνα με τον οποίο θα διενεργείται έλεγχος από το γραφείο ο οποίος εύκολα και άμεσα θα εντοπίζει επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ. Όλα αυτά πλέον ωχριούν μπροστά στην επιτόπου αναζήτηση του χαρτιού της ταυτότητας οφειλής! Επιστροφή στο μέλλον λοιπόν.
  4. Εάν σας σταματήσει κάποιος άγνωστος την ώρα που βγαίνετε πονεμένος από τον οδοντίατρο και σας ρωτήσει π.χ. πόσα σφραγίσματα κάνατε, μην αντιδράσετε βίαια. Μπορεί απλώς να είναι ο εφοριακός της γειτονιάς σας. Κατ' αυτό τον τρόπο θα ελέγχονται οι υπόχρεοι που είχαν υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών κατά ΚΦΑΣ. Συγκεκριμένα «οι ελεγκτές απαιτείται να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες φορολογούμενοι και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το ν.4308/2014 παραστατικά»!.

Αφού λοιπόν πραγματοποιηθούν όλες οι παραπάνω «ελεγκτικές επαληθεύσεις», ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους παραβάτες; Μάλλον καμία αφού η ίδια η εγκύκλιος παρατηρεί τελικά ότι:

  1. Όταν ο μερικός επιτόπιος έλεγχος διενεργείται σε επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια (διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ν. 4308/2014) σε ημέρες και ώρες που το λογιστήριο αποδεδειγμένα δε λειτουργεί, ο έλεγχος πρέπει να περιορίζεται στην ορθή έκδοση των πάσης φύσεως παραστατικών διακίνησης ή πώλησης και να μη ζητά για θεώρηση τα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης, ούτε να καταλογίζονται παραβάσεις μη επίδειξης λογιστικών βιβλίων. Προφανώς το ίδιο ισχύει για επιχειρήσεις χωρίς οργανωμένο λογιστήριο.
  2. «Η μη επιτόπια επίδειξη των δηλώσεων Φ.Π.Α. και παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων δεν αποτελεί κατ' αρχήν παράβαση. Στις περιπτώσεις αυτές θα υποδεικνύεται επίσης εγγράφως, με απλή κοινοποίηση στον επιτηδευματία ιδιαίτερου Σημειώματος, να προσκομίσει τις δηλώσεις στην αρμόδια για τον έλεγχο Δ.Ο.Υ. σε χρόνο (ημέρα κ.λπ.) που θα ορίζεται σαφώς στο Σημείωμα».

Σίγουρα η μη έκδοση αποδείξεων είναι μία μορφή εκδήλωσης της φοροδιαφυγής. Στην εποχή όμως που χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και το τελευταίο μαγαζάκι μπορεί π.χ. να προμηθευτεί λογισμικό και μηχανήματα έκδοσης μη αναγνωρίσιμων πλαστών αποδείξεων. Στην εποχή που σε όλο τον κόσμο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στηρίζεται στον έλεγχο της διακίνησης του χρήματος (έμμεσες τεχνικές), δεν μπορούμε εδώ να συνεχίσουμε να «κυνηγάμε» τη φοροδιαφυγή με τον τρόπο που το έκανε ο Θανάσης Βέγγος ως εφοριακός τη δεκαετία του ΄80 στην περίφημη ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι».

Χωρίς λοιπόν εντέλει να αμφισβητούμε τη σημασία που μπορεί να έχει και ο έλεγχος στους δρόμους, κυρίως ως προς τη δημιουργία «κλίματος», θεωρούμε ότι εκεί που πρέπει να ρίξει το βάρος του το Υπ.Οικ. και η Γ.Γ.Δ.Ε. είναι στην επίσπευση των ενεργειών που χρειάζονται και στην προετοιμασία του άψυχου και έμψυχου υλικού για την άμεση εφαρμογή των νέων σύγχρονων μορφών ελέγχου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.