2 Ιουλίου 2015

Η χώρα στον αστερισμό των παρατάσεων

Εάν κάποιος επιχειρήσει να αναγράψει αυτή την περίοδο σε μία μηχανή αναζήτησης τη λέξη «παράταση» θα λάβει ένα απίστευτο αριθμό αποτελεσμάτων. Η Ελλάδα ζητεί παράταση στη στήριξη από την Ε.Κ.Τ., οι φορολογούμενοι ζητούν παράταση για την εκπλήρωση διαφόρων υποχρεώσεων, οι λογιστές ζητάμε παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κ.ο.κ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα των γενικευμένων παρατάσεων κινδυνεύουμε να «χαθούμε». Για αυτό το λόγο σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε στο σημερινό σημείωμα τις ημερομηνίες τακτοποίησης διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως ισχύουν τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Κατ’ αρχήν όσον αφορά το θέμα των φορολογικών δηλώσεων, η νεότερη εξέλιξη αφορά στην επέκταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων των εταιρειών με υπερδωδεκάμηνη χρήση η οποία έληξε την 31/12/2014. Οι εταιρείες αυτές (Α.Ε., ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ κ.λπ.) φορολογούνται και φέτος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994 καθώς ο Ν. 4172/2013 εφαρμόζεται για χρήσεις που αρχίζουν από την 1/1/2014 και μετά. Για αυτό το λόγο υποβάλλουν και τα έντυπα που ισχύανε κατά την προηγούμενη χρονιά (Φ01-010 κλπ.) και όχι το νέο έντυπο Ν. Με την ΠΟΛ.1135 οι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2013 και λήξη της υπερδωδεκάμηνης χρήσης εντός του έτους 2014, παρατείνονται μέχρι την 20η Ιουλίου 2015.

Ήδη με την ΠΟΛ.1130 είχε παραταθεί μέχρι την ίδια ημερομηνία (20/7/2015) η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 (έντυπο Ν).

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του Ν. 4172/2013 παρατάθηκε με την ίδια ΠΟΛ μέχρι την 27η Ιουλίου 2015.

Επίσης με νομοθετική ρύθμιση παρατάθηκε μέχρι τις 27/7/2015 και η προθεσμία υποβολής του Ε9 από όσους φορολογούμενους έχουν σχετική υποχρέωση.

Οι παραπάνω παρατάσεις δεν σχετίζονται βέβαια με την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά έχουν να κάνουν με την αδυναμία της φορολογικής διοίκησης αφενός να ερμηνεύσει εγκαίρως τις διατάξεις του Ν.4172/2013 καθώς σημαντικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν 2 έτη μετά την ψήφιση του νόμου και αφετέρου να ετοιμάσει εγκαίρως, από την 1/2 όπως όφειλε, το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στις παραπάνω προστέθηκαν όμως και μία σειρά παρατάσεων σε προθεσμίες πληρωμής, που οφείλονται στην κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος λόγω της διακοπής της χρηματοδότησής του από την Ε.Κ.Τ. και των capital controls που κατά συνέπεια επιβλήθηκαν.[1]

Ως σημαντικότερη επισημαίνουμε την ΠΟΛ.1136/30.06.2015 με την οποία παρατείνονται «μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την λήξη της από 28 Ιουνίου 2015 τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση».

  • Έστω για παράδειγμα Α.Ε. υπέβαλλε τη φορολογική της δήλωση την 30/6/2015. Θα έπρεπε να καταβάλλει την δόση ή το σύνολο του ποσού το αργότερο μέχρι την 1/7/2015. Με την προαναφερόμενη ΠΟΛ μπορεί πλέον να καταβάλλει χωρίς κυρώσεις την δόση ή το συνολικό ποσό του φόρου εντός 3 εργάσιμων ημερών από την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η οποία επί του παρόντος είναι άγνωστη.
  • Επίσης η ίδια προθεσμία ισχύει και για φορολογούμενο που έχει ρυθμισμένες οφειλές, η δόση του έληγε την 30/6/2015 και δεν καταβλήθηκε μέχρι την ημερομηνία αυτή.
  • Επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία όφειλε να καταβάλλει ΦΠΑ μηνός Μαΐου (ή τη δεύτερη δόση μηνός Απριλίου) μέχρι 30/6. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει πλέον η νέα προθεσμία.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η παράταση αφορά μόνο την πληρωμή του ποσού και όχι την υποβολή της δήλωσης, η οποία έπρεπε να έχει γίνει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Σε παρόμοια ρύθμιση προέβη και το ΙΚΑ για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ορίζοντας ωστόσο ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων που έληγαν την 30/6/2015 την 10/7/2015.[2] Πιστεύουμε βέβαια ότι στην περίπτωση που δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι τότε η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, θα οριστεί με νεότερη απόφαση νέα ημερομηνία.

  • Για παράδειγμα εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές μηνός Μαΐου 2015. Δεν τις κατέβαλλε έως την 30/6. Μπορεί να το πράξει μέχρι τις 10/7 ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης της ειδικής τραπεζικής αργίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η παράταση αφορά μόνο την πληρωμή του ποσού και όχι την υποβολή της ΑΠΔ η οποία έπρεπε να έχει γίνει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Τέλος παράταση δόθηκε και στην προθεσμία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή φορολογουμένου στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 15/7/2015.

Να επισημάνουμε επίσης ότι στην περίπτωση που φορολογούμενος επιθυμεί ή επιβάλλεται να εξοφλήσει κάποια φορολογική οφειλή εντός του χρονικού διαστήματος της τραπεζικής αργίας, μπορεί να το πράξει προσερχόμενος στα ταμεία των Δ.Ο.Υ. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής του ποσού με επιταγή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ (ΠΟΛ.1137/30.06.2015).

Γνωρίζουμε ότι όλων των Ελλήνων το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες στρέφεται στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο καθένας από εμάς με βάση τις γνώσεις του για την οικονομία, το ένστικτό του ή το συναίσθημά του θα κληθεί να πάρει θέση σε μία ψηφοφορία κρίσιμη όχι μόνο για το άμεσο αλλά και για το απώτερο μέλλον του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής δημοκρατίας και της κοινωνίας. Ο καθένας λοιπόν θα πράξει αυτό που θεωρεί σωστό. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να μην διαρραγεί ο συνεκτικός ιστός που κρατάει ενωμένο τον Ελληνισμό. Να μην επικρατήσουν οι εμφυλιοπολεμικού τύπου κραυγές, οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν τη χώρα σε βαθύτερο βάραθρο από το οποιοδήποτε μνημόνιο ή την οποιαδήποτε δραχμή. Θα πρέπει με σύνεση, λογική, ψυχραιμία και προπαντός σεβασμό στην οποιαδήποτε άποψη, να προσέλθουμε στις κάλπες και να σεβαστούμε άπαντες το αποτέλεσμά τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες. Με αυτή την ελπίδα εύχομαι εγώ προσωπικά και όλη η επιστημονική ομάδα της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «καλό βόλι».


[1] Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (ΦΕΚ 65 Α/28.06.2015)
 

[2] Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Ε10/3/30.6.2015

 

Βαγγέλης Μιχελινάκης

Λογιστής - Φοροτεχνικός,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.