20 Σεπτεμβρίου 2018

Νέος κατώτατος μισθός: Εντός Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία, τον Ιανουάριο τίθεται σε ισχύ

Tην ταχεία έναρξη των διαδικασιών -εντός του τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου- για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2019, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στην Βουλή προς ψήφιση.
 
Η διάταξη τροποποιεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νεοεφαρμοζόμενος νόμος (N 4172 /2013) προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019. Όπως ρητά αναφέρεται στην διάταξη η εκκίνηση της διαδικασίας εντός του Σεπτεμβρίου ισχύει μόνο για το έτος 2018. Τα επόμενα έτη θα εφαρμόζονται κανονικά οι ημερομηνίες που τίθενται από το άρθρο 103 του ν. 4172/2013, δηλαδή από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο κάθε έτους. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την τελική απόφαση του υπουργού Εργασίας.
 
Την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με την νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους, θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος.
 
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι ειδικά φέτος, η διαδικασία ξεκινά εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018, με την αποστολή πρόσκλησης στους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς για διαβούλευση και θα ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019 με την απόφαση της υπουργού Εργασίας .
 
Ενδιάμεσα διατηρούνται όλα τα στάδια της διαδικασίας του σχετικού νόμου και προβλέπονται ισόχρονα διαστήματα διάρκειας κάθε επιμέρους σταδίου.
 
Μικρές αυξήσεις
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως - ήτοι 3,5% ως 4% . Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός, υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός, που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.
 
Το ύψος των αυξήσεων προκύπτει από τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες της εθνικής οικονομία, οι οποίοι θα κληθούν θα συντάξουν σχετική την έκθεση.
 
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να χορηγήσουν υψηλότερες αυξήσεις σε όσους σήμερα αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, ο οποίος καταργείται.
 
Οι εργοδότες αυτής της κατηγορίας θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) της απόδοσης εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.
 
Πηγή: Το Βήμα, 20.9.2018

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.