7 Ιουνίου 2018

24ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός - Τελετή Απονομής Βραβείων

Για 24η χρονιά, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Φοιτητικός Διαγωνισμός του Ομίλου economia. Θέμα: «Το αύριο της Ελληνικής Ναυτιλίας». Τα βραβεία του (επιτροπή αξιολόγησης: Κώστας Γραμμένος, Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοπιστωτικών στο Cass Business School του City University of London - Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime - Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants και Γιώργος Ξηραδάκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Διευθύνων Σύμβουλος XRTC Business Consultants και Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά) απονεμήθηκαν στα πλαίσια εκδήλωσης στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Θανάσης Μαρτίνος επεσήμανε πόσο πολλοί από τους βραβευμένους στράφηκαν σε θέματα τεχνολογικής αιχμής για την ναυτιλία. «Στη σύγχρονη ναυτιλία θα καταλήξει να μην χρειάζεται καν γραφείο, θα αρκεί ένα δίκτυο κομπιούτερ για την real-time παρακολούθηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας». Μολαταύτα, ακόμη κι αν βρεθουμε στην εποχή των αυτόνομων πλοίων, η απλή όσο και επεισοδιακή  διαχείριση της ναυτιλίας θα συνεχίσει να επηρεάζεται αποφασιστικά από την ναυλαγορά - και την προσαρμοστικότητα της ναυτιλιακής επιχείρησης. Η Δανάη Μπεζαντάκου κάλεσε να κάνουμε στην Ελλάδα του 2018 «brand name την επιτυχία, και όχι τα προβλήματα», δίνοντας έμφαση στο να προσέλθουν οι νεότερες γενιές στην συζήτηση. «Να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε συνέχεια», αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα της ναυτιλίας. 

Ο Γιώργος Ξηραδάκης, από την πλευρά του, σημείωσε πόσο αυξάνεται ο αριθμός αξιόλογων νέων που σήμερα «στρέφονται στην θάλασσα, θέλουν να μπαρκάρουν», ακόμη και προερχόμενοι απο Πολυτεχνεία, ή και την Νομική ή το Πάντειο για το ναυτιλιακό cluster. Γι’ αυτόν, «η αναζήτηση της καινοτομίας και πρωτότυπων ιδεών» ήταν το πιο αισιόδοξο μήνυμα του Διαγωνισμου, με μέτωπα όπως των πράσινων τεχνολογιών, της χρήσης των ψηφιακών λειτουργιών, της blockchain τεχνικής, του 3-D σχεδιασμού να διεκδικούν ρόλο.

Καθώς ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην Απονομή, η Αλεξάνδρα Βοβολίνη μετέφερε το μήνυμά του: «Σας ευχαριστώ θερμά που μου δώσατε την ευκαιρία να διαβάσω κείμενα που αφορούν στην Ελληνική Ναυτιλία και είναι γραμμένα από φοιτητές κυρίως των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Μελέτησα και βρήκα ορισμένες  εργασίες εντυπωσιακές καθώς επίσης και άλλες που εκάλυπταν το θέμα τους με περισσότερη η ολιγώτερη επάρκεια. Οι εντυπωσιακές παρουσιάζουν δομική και γλωσσική επάρκεια, αναλυτικότατα, ενίοτε και γλαφυρότητα. Ένα αρνητικό σημείο που θέλω να επισημάνω είναι οι αναφορές στις πηγές. Δεν επαρκεί να αναφέρουμε μόνο τις πηγές στο τέλος της εργασίας. Χρειάζεται και κατά την διάρκεια της ανάλυσης μας. Εύχομαι σε όλους Κάθε Καλό, Θερμά   συγχαίρω όσους θα βραβευτούν, αλλά και όλους όσους πήραν μέρος στο διαγωνισμό».

Στην συνέχεια, σε σύντομες παρεμβάσεις τους ο Ν. Βουγιούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, μίλησε για την υπόσχεση της ναυτιλίας - που γι’ αυτόν «περισσότερες χαρές προσφέρει, παρά λύπες» για να τονίσει ότι, όσα κι αν αλλάξουν, το αύριο «θα το οδηγήσει ο ανθρώπινος παράγοντας». Η Ελένη Θανοπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, θύμισε ότι «για μισόν αιώνα, η Ελληνική πλοιοκτησία βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης», με προσδοκία ότι το ««μέγα της θαλάσσης κράτος» θα συνεχίσει να ισχύει ακόμη κι αν όλα καταρρέουν».

Η Ιωάννα Τοπάλογλου, Ταμίας της WISTA Ελλάς, στάθηκε και αυτή στην διάσταση ονείρου που έχει να προσφέρει η ναυτιλία - ακόμη και στις δύσκολες φάσεις της - πράγμα που ταιριάζει στην προσδοκία της νέας γενιάς. Ενώ ο Ηρακλής Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος των alumni του Διαγωνισμού (βραβείο στον 2ο διαγωνισμό, του 1996, που αφορουσε την διεθνοποίηση των Ελληνικών επιχειρήσεων) περιέγραψε πώς η εμπειρία του διαγωνισμου του χρησίμευσε ως διαβατήριο στην καριέρα του (τώρα σε φαρμακευτική εταιρεία).

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, αφού θύμισε ότι «είμαστε καλοί στην ναυτιλία, γιατί αυτό κάνουμε επί 2.500 χρόνια», στάθηκε στο πόσο η ναυτιλία υπερέχει σε προσφορά κλάδων όπως ο τουρισμός ή και οι εξαγωγές, καθώς το συναλλαγματικό της αποτέλεσμα είναι καθαρό, ενώ ο τουρισμός έχει και εισφορές και δαπάνη για επενδύσεις, οι δε εξαγωγές στηρίζονται σε πρώτες ύλες αλλά και εισαγόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Τέλος, η Αλεξάνδρα Βοβολίνη απένειμε τα βραβεία στους νικητές:

ΑΤΟΜΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Νίκος Βοσνιάκος

-Χρηματικό Βραβείο “Αλέξανδρος Τουρκολιάς” αξίας 1.000 ευρώ από την Ένωση Τραπεζικν﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

-Υποτροφία Πλήρους Φοίτησης σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών από το IST College

-Tρίμηνη Πρακτική Άσκηση από την Eastern Mediterranean Maritime

-Φιλοξενία στη Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

 

2ο Βραβείο: Μαρία-Ιωάννα Ξιφαρά

Υποτροφία στο ΜSc in Digital Marketing από το BCA College

 

3ο Βραβείο: Βασιλική Λιόντου

Υποτροφία σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Management από την ΕΕΔΕ

 

4ο Βραβείο: Σωκράτης Βουνοτρυπίδης

Χρηματικό βραβείο αξίας 1.000 ευρώ από τα Ελληνικά Πετρέλαια

 

5ο Βραβείο: Σπυρίδων Μπαλαγούρας

-3 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στις Κυκλάδες (επιλογή ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο) από τα Aria Hotels

-Προπληρωμένο voucher αξίας 200 ευρώ για αεροπορικά/ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία, συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια από την KEFI S.A.

Σε όλους τους νικητές ατομικών εργασιών η Νομική Βιβλιοθήκη προσφέρει από μια ετήσια ηλεκτρονική συνδρομή στο περιοδικό Επιχείρηση.

 

ΟΜΑΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Mαρία & Χριστίνα Παπαγιάννη

-Χρηματικό Βραβείο “Αλέξανδρος Τουρκολιάς” αξίας 2.000 ευρώ από την Ένωση Τραπεζικν﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

-50% υποτροφία στα 2 μέλη της ομάδας από το ALBA Graduate Business School

 

2ο Βραβείο: Eμμανουήλ Περδικάκης & Μιχάλης Σαμαράς

-3 εισιτήρια (με επιστροφή) σε καμπίνες κατηγορίας Α2 στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο στα 2 μέλη της ομάδας από τη MINOAN LINES

-1 θέση στο 360ο Credit Risk Management Diploma από την Infobank Hellastat

 

3ο Βραβείο: Σοφία Διονυσοπούλου & Κυριακή Βελλινιάτη

2 διπλά εισιτήρια εξωτερικού στα 2 μέλη της ομάδας από την Aegean Airlines

 

4ο Βραβείο: Θεόδωρος Γαβριηλίδης & Δημήτριος Κουτεντάκης

-2 εισιτήρια (με επιστροφή) σε καμπίνες κατηγορίας Α2 στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο στα 2 μέλη της ομάδας από τη MINOAN LINES

-2 ηλεκτρονικές συσκευές ενδεικτικής αξίας 500 ευρώ στα 2 μέλη της ομάδας από την Info Quest Technologies

 

5ο Βραβείο: Xρίστος Χριστόπουλος & Παναγιώτης Ψυχάρης

3 διανυκτερεύσεις με πρωινό σε δίκλινο δωμάτιο στα boutique ξενοδοχεία Cressa Ghitonia Village (Λασίθι, Κρήτη) και Κipi Suites (Ζαγοροχώρια) από τα Aria Hotels

 

Σε όλα τα μέλη των νικητριών ομάδων το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση προσφέρει από μια ετήσια ηλεκτρονική συνδρομή.

 

1ος Έπαινος: Ευανθία Κωστίδη

3 διανυκτερεύσεις με πρωινό για 2 άτομα στο Matilda Hotel στη Ζάκυνθο

2ος Έπαινος: Βαρβάρα Βελή

Χρηματικό βραβείο αξίας 300 ευρώ από τη Navigator Shipping Consultants

Οι νικητές της πρώτης ατομικής και ομαδικής εργασίας θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο YES TO SHIPPING FORUM που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

Oι Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ- economia Publishing προσέφεραν σε όλους τους νικητές από 2 βιβλία (Ναυτιλιακά Κεφάλαια στην Ξηρά & Τα Logistics για την Ελλάδα του αύριο)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

YΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: ΙΟΒΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ , WISTA HELLAS, 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΧΟΡΗΓΟΙ: AEGEAN AIRLINES, EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME LTD, TITAN, BAHAS, GRAMATIDIS & PARTNERS, KPMG

ΧΟΡΗΓΟΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ: ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΔΙΑΖΩΜΑ, ARIA HOTELS, MINOAN LINES, ALBA GRADUATE BUSINESS SCHOOL,  EΛΠΕ, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ,  AEGEAN AIRLINES,  INFO QUEST TECHNOLOGIES, EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME LTD, ΕΕΔΕ, IST COLLEGE, BCA COLLEGE, ΙΒHS, NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, ΚΕΦΙ S.A, MATILDA HOTEL

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: EΡΤ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 

SKYWALKER.GR,  YES FORUM, EPIXEΙΡΩ, STARTUP.GR , KAΘΗΜΕΡΙΝΗ, 

ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ, CAPITAL LINK, YOUTH ENTREPRENEURSHIP CLUB

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου ECONOMIA, 30.5.2018

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.