7 Μαρτίου 2018

Προθεσμία πέντε ημερών σε 58 κλάδους για να βάλουν POS

Προθεσμία μέχρι την Κυριακή 11 Μαρτίου έχουν 58 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να τοποθετήσουν ή να ενεργοποιήσουν τα τερματικά αποδοχής καρτών (POS), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεσίτες, catering, ξυλουργεία, αλλά και γραφεία κηδειών. Για όσους δεν συμμορφωθούν με τη νομοθεσία προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός μηνός από την επιβολή του.
 
Οσες από τις επιχειρήσεις αυτών των κατηγοριών είναι νεοσύστατες και προβούν συγκεκριμένα σε έναρξη δραστηριότητας από τις 11 Φεβρουαρίου 2018 - 11 Μαρτίου 2018 έχουν περιθώριο να συμμορφωθούν έως τις 11 Απριλίου 2018.
 
Τέλος, όσες επιχειρήσεις προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.
 
Οι δικαιολογίες...
 
Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις που, παρά το γεγονός ότι υποχρεούνται να έχουν μηχανήματα POS, με διάφορες δικαιολογίες αποφεύγουν την τοποθέτηση μηχανήματος. Οι δικαιολογίες δεν διαφέρουν από αυτές που λένε και οι περισσότεροι, όπως «δεν μου το έχουν φέρει ακόμα», «είναι χαλασμένο» ή «“έπεσε" η γραμμή του Ιnternet. Οι έλεγχοι είναι λιγοστοί έως και ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα ορισμένοι επιχειρηματίες να συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς ουδείς να τους ενοχλεί.
 
Υπάρχουν όμως και οι επαγγελματικές ομάδες που έχουν προμηθευτεί τερματικά, αλλά τα έχουν τοποθετήσει στο συρτάρι. Το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης του τερματικού που τοποθέτησαν εντός του 2017 είχαν οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, το 90% των οποίων δεν πραγματοποίησε ούτε μία συναλλαγή μέσω πιστωτικής κάρτας.
 
Ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, το 80% των οποίων επίσης δεν έκανε ούτε μία συναλλαγή μέσω κάρτας, αλλά και οι λογιστές, που σε ποσοστό 70% δεν έκαναν ούτε μία φορά χρήση του τερματικού που προμηθεύτηκαν. Kαλύτερη είναι η εικόνα για τους γιατρούς, με το 38% να μην έχει πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή.
 
Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις κάρτες τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η καταναλωτική δαπάνη μέσω καρτών ανήλθε το 2017 περίπου σε 22 - 23 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. ευρώ το 2016.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.