8 Νοεμβρίου 2017

Τι αλλάζει με την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Σε ισχύ βρίσκεται, πλέον, το νέο καθεστώς αυτονόμησης της θέρμανσης διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες. 
Σύμφωνα με την ρύθμιση για την αυτόνομη θέρμανση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης, χωρίς ουσιαστικά την έγκριση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η λύση που θα επιλέξουν βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της ιδιοκτησίας.
Επίσης, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα έξοδα συντήρησης τις κεντρικές θέρμανσης, αλλά και στις έκτακτες δαπάνες εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών. Η διαδικασία για την αυτόνομη θέρμανση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συγκαλέσει συνέλευση των συνιδιοκτητών για το θέμα αυτό. Είτε πραγματοποιηθεί και λάβει αρνητική απάντηση, είτε δεν πραγματοποιηθεί σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα σύγκλησης της, ο ιδιοκτήτης μπορεί με δική του ευθύνη και με δικά του έξοδα να προχωρήσει στην αποδέσμευση της κατοικίας του από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Πριν προχωρήσει στις σχετικές εργασίες, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στους συνιδιοκτήτες ότι πρόκειται να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, αλλά και να τους ενημερώσει για την όδευση των σωληνώσεων που θα εγκατασταθούν στους κοινόχρηστους χώρους. 
Όλες οι δαπάνες επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη που θα αυτονομηθεί. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να μονώνει τους σωλήνες του κεντρικού δικτύου που ενδεχομένως διέρχονται από το διαμέρισμά του, ώστε να μην επηρεαστεί η θέρμανση των υπόλοιπων διαμερισμάτων.
Σημειώνεται, όμως, ότι η απόφαση για εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να λαμβάνεται, εφόσον η λύση που θα επιλέξουν θα βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Ο ιδιοκτήτης σ’ αυτή την περίπτωση θα απαλλάσσεται από τα έξοδα καυσίμου για το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, όμως, θα έχει την υποχρέωση μετέχει στα έξοδα συντήρησης του συστήματος. Με απόφαση της συνέλευσης μπορεί ο ιδιοκτήτης να απαλλαγεί πλήρως από τα έξοδα.

Πηγή: Το Βήμα, 6.11.2017

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.