29 Νοεμβρίου 2016

Τι προβλέπει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας

Το ποσό που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη μετά 15ετή ασφάλιση, δηλαδή 345,6 ευρώ, θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, χήροι, χήρες και ανήλικα τέκνα, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε σε συνέχεια του αντίστοιχου εγγράφου του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζεται ότι το προσωρινό ποσό των 345,6 ευρώ δικαιούνται οι χήρες/χήροι και τα ανήλικα παιδιά όσων συνταξιούχων και ασφαλισμένων απεβίωσαν μετά τις 13/5/2016, ημερομηνία έναρξης του «νόμου Κατρούγκαλου».


Μάλιστα, ο ΟΑΕΕ ξεκαθαρίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου, ακόμη και σε περιπτώσεις μεταβίβασης από συνταξιούχους που είχαν δικαιωθεί σύνταξης με το παλιό σύστημα (πριν τις 12/5/2016) αλλά πέθαναν μετά την ψήφιση του νόμου (13/5/2016), θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα. Αναλυτικά, στην εγκύκλιο τονίζεται πως σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου συνταξιούχου (μεταβιβάσεις) –είχαν συνταξιοδοτηθεί έως 13 Μαΐου 2016 και απεβίωσαν μετά την ημερομηνία αυτή– θα χορηγείται στα δικαιοδόχα μέλη ποσόν ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης μέχρι να εκδοθούν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της εγκυκλίου για την έκδοση νέων συντάξεων, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ο συντελεστής προσαύξησης μισθών που πρέπει να εφαρμοστεί στους μισθούς από το 2002 και μετά, για να γίνει ο υπολογισμός. Για την ίδια αιτία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός των νέων συντάξεων χηρείας, που υπολογίζεται επί του ποσού που δικαιούται ή που έχει δικαιωθεί ο θανών σύζυγος. Να σημειωθεί ότι, βάσει του νόμου 4387/2016, ο επιζών δικαιούται το 50% και κάθε παιδί 25% της νέας σύνταξης, με «κόφτη» στο 100%.


Αν η σύνταξη έλκει το δικαίωμα από μειωμένη σύνταξη, μειώνεται αναλόγως, δηλαδή κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας.


Πηγή: Η Καθημερινή, 29.11.2016
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.