23 Απριλίου 2014

Ακίνητα: Eπίλυση Δικαστικών διαφορές Δημοσίου - ιδιωτών

Την επίλυση των πολυετών δικαστικών διαφορών μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτών για την κυριότητα ακινήτων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με νέα διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την καταβολή χρηματικού τιμήματος ή εναλλακτικά και την παραχώρηση στο Δημόσιο άλλου ακινήτου.
 
Ειδικότερα, προβλέπεται πως η δικαστική διαμάχη σταματά για έκταση που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός οικισμού που προϋφίσταται του έτους 1923 ή εκτός οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί, εμβαδού τουλάχιστον 50 στρεμμάτων για έκταση εκτός της Περιφέρειας Αττικής και τουλάχιστον 20 στρεμμάτων για έκταση εντός της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αναγνωρίζεται διοικητικά από το ελληνικό Δημόσιο ως ιδιωτική, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
 
Για να λυθεί εξωδικαστικά η διαφορά, ο ιδιώτης έχει δύο εναλλακτικές:
 
1. Να μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο, ως εδαφικό αντάλλαγμα, διαιρετό τμήμα της έκτασης, κατ’ επιλογήν του, που να ισοδυναμεί ως προς την αξία του με το 50% της πραγματικής αξίας του όλου ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κτισμάτων, διαμορφώσεων, καλλιεργειών και άλλων κινητών και ακίνητων στοιχείων που επηρεάζουν την αξία, όπως αυτό θα προκύψει ύστερα από πρόταση διανομής που θα υποβληθεί από τον αιτούντα την αναγνώριση.
 
2. Να καταβάλει εφάπαξ, στο ελληνικό Δημόσιο, ως χρηματικό αντάλλαγμα το 50% της συνολικής πραγματικής αξίας, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη της αντικειμενικής της αξίας.
 
Πηγή: Η Ναυτεμπορική, 20.4.2014
 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.