6 Αυγούστου 2010

Η αργία της 15ης Αυγούστου 2010

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εφέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή (15/8/2010).Ως γνωστό η εορτή αυτή ανήκει στις εξαιρέσιμες (υποχρεωτικές) αργίες, κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η απασχόληση των μισθωτών, όπως επίσης και κάθε εμπορική, βιοτεχνική ή βιομηχανική εργασία (άρθρο 1, παράγραφος 2 και άρθρο 4, παράγραφος 1, του Β.Δ.748/1966).

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις απασχόλησης των μισθωτών σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, ή υπηρεσίες που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 7 και επόμενα, του ως άνω Β.Δ. Υπενθυμίζουμε, ότι οι υποχρεωτικές αργίες είναι τέσσερις (4), ενώ οι προαιρετικές είναι δύο (2):

1. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΡΓΙΕΣ:

Α. Η 25η Μαρτίου

Β. Η δεύτερη ημέρα του Πάσχα

Γ. Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Δ. Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού

2. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΡΓΙΕΣ

Α. Η 1η του Μαΐου

Β. Η 28η Οκτωβρίου

Να σημειώσουμε επίσης, ότι η διαφορά που υφίσταται μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών αργιών, είναι για μεν τις υποχρεωτικές, η πλήρης απαγόρευση της εργασίας των μισθωτών, για δε τις προαιρετικές αργίες, η ύπαρξη ευχέρειας από την πλευρά του εργοδότη, για την απασχόληση ή μη, αυτών. Χρήσιμο είναι να διευκρινίσουμε, ειδικά για την 1η Μαΐου, ότι μετά το δικαίωμα που έδωσε ο νόμος στον εκάστοτε Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, να χαρακτηρίζει ως υποχρεωτική αργία, την ημέρα αυτή (ΑΝ 380/1968), στην ουσία έχει απομείνει μόνο μία προαιρετική αργία, αυτή της 28ης Οκτωβρίου. Περαιτέρω δε, η ημέρα αυτή εξομοιώνεται με υποχρεωτική αργία, αν συμπέσει με Κυριακή (Έγγραφο ΥΠΑπΚοιΠρ 4266/2007).

Οι εξαιρέσιμες εορτές, αν συμπέσουν με ημέρα Κυριακή, ή με Σάββατο (όταν εφαρμόζεται το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας), οφείλεται ένα ημερομίσθιο επί πλέον, στον μισθωτό που αμείβεται με βάση το ημερομίσθιο. Συνεπώς, την εβδομάδα 10 -14/8/2010, ο ημερομίσθιος μισθωτός, δικαιούται να λάβει επτά (7) συνολικά ημερομίσθια (αντί για έξι). Σημειώνεται ότι το επί πλέον αυτό ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς προσαύξηση. Στον υπάλληλο που αμείβεται με βάση τον μηνιαίο μισθό, δεν οφείλεται επί πλέον μισθός. (άρθρο 2, παράγραφος 3 του Ν.3755/1957).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΑΡΓΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΤΩΝ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/8

Ο εργοδότης που θα απασχολήσει νόμιμα τους εργατοτεχνίτες (αμοιβή με βάση το ημερομίσθιο), την Κυριακή 15/8, υποχρεούται να καταβάλει το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, επί του νομίμου ημερομισθίου τους. Οι μισθωτοί που αμείβονται με βάση τον μηνιαίο μισθό, δικαιούνται μόνο το 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΡΓΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/8

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου (σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που σύμφωνα με πάγια τακτική τους, δεν εργάζονται τις αργίες, αλλά εξαιρετικά θα λειτουργήσουν, την ημέρα αυτή), αν αμείβονται με βάση το ημερομίσθιο, θα λάβουν το επί πλέον ημερομίσθιο της ημέρας αυτής (ή όσα ωρομίσθια εργασθούν), προσαυξημένο κατά 75% επί του νομίμου ωρομισθίου (δηλαδή του ωρομισθίου που προβλέπεται από την οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας), ενώ αν αμείβονται με βάση τον μηνιαίο μισθό, θα λάβουν αποδοχές ίσες με τα ωρομίσθια, που θα απασχοληθούν και επί πλέον την προσαύξηση του 75%, επί του 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού (ή ωρομισθίου). Οι υπολογισμοί θα γίνουν , σύμφωνα με τις πραγματικές ώρες που θα απασχοληθεί ο εργαζόμενος, κατά την ημέρα αυτή. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, ότι εφόσον ο εργαζόμενος λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή για την εργασία του την Κυριακή, δε δικαιούται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης από τον εργοδότη, επιφυλασσόμενων των διατάξεων περί υπερεργασίας ή υπερωρίας.

Παράδειγμα:

Εργαζόμενος ο οποίος αμείβεται με βάση τον μηνιαίο μισθό (υπάλληλος) και με πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση ( Δευτέρα έως Παρασκευή: 5 ημέρες Χ 8 ώρες = 40 ώρες/εβδομάδα.), έχει μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.500€ (ο νόμιμος μισθός είναι 1.300€). Υποθέτουμε, ότι απασχολείται κατά την Κυριακή 15/8/2010, κατά πλήρες ωράριο (δηλ.8 ώρες).

Πρόσθετες αποδοχές, λόγω της απασχόλησης ημέρας υποχρεωτικής αργίας

Με βάση τον καταβαλλόμενο μισθό, υπολογίζουμε το ωρομίσθιο, ως εξής:

* Καταβαλλόμενο ημερομίσθιο………………………..1.500€/25=60€

* Καταβαλλόμενο ωρομίσθιο…………………………..60€Χ6/40=9€

Έχουμε απασχόληση κατά την Κυριακή 15/8……………8ώρεςΧ9€=72€ (1)

Στη συνέχεια υπολογίζουμε το νόμιμο ωρομίσθιο καθώς και την προσαύξησή του,

λόγω της αργίας:

* Νόμιμο (συμβατικό) ημερομίσθιο…………………….1.300€/25=52€

* Νόμιμο (συμβατικό) ωρομίσθιο………………………52€Χ6/40=7,80€

* Προσαύξηση ωρομισθίου, λόγω αργίας…………….7,80Χ75%=5,85€

Και συνεπώς, η προσαύξηση για την απασχόληση των 8 ωρών, λόγω αργίας………………………………………………….5,85€Χ8=46,80€ (2)

ʼρα, οι πρόσθετες αποδοχές του υπαλλήλου, κατά τον μήνα Αύγουστο, είναι:

(1) + (2) = 72,00 + 46,80 = 118,80€

Και οι συνολικές αποδοχές για τον μήνα, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη μεταβολή, είναι: 1.500,00 = 118,80 = 1.618,80€

Οι ημέρες ασφάλισης του ως άνω υπαλλήλου, για τον μήνα Αύγουστο, είναι 25.

Τέλος, εάν ο εργαζόμενος έχει λάβει την κανονική του άδεια, στις μέρες της οποίας περιέχεται και η 15η Αυγούστου 2010, που συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, αυτή δεν παρατείνεται

Από την Επιστημονική Ομάδα του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.