1 Αυγούστου 2017

Η αργία της 15ης Αυγούστου 2017

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, φέτος είναι ημέρα Τρίτη.

Ως γνωστό, η αργία αυτή ανήκει στις εξαιρέσιμες (υποχρεωτικές) αργίες, κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η απασχόληση των μισθωτών, όπως επίσης και κάθε εμπορική, βιοτεχνική ή βιομηχανική εργασία (άρθρο 1, παρ. 2 και άρθρο 4, παρ. 1, του Β.Δ. 748/1966). Εξαιρούνται οι περιπτώσεις απασχόλησης των μισθωτών σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, ή υπηρεσίες που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 7 (παράγραφοι 1 – 8: «Εξαιρέσεις εκ της καθ’ ημέραν Κυριακήν και ημέρας αργίας αναπάυσεως»), του ως άνω Β.Δ.
Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία, για τις επίσημες (εξαιρέσιμες) αργίες.

Οι αργίες είναι ημέρες κατά τις οποίες απαγορεύεται, καταρχήν, η παροχή εργασίας.
Οι αργίες διακρίνονται σε υποχρεωτικές και προαιρετικές:

(Α) Για την παροχή εργασίας κατά τις ημέρες προαιρετικής αργίας αποφασίζει ο εργοδότης.
Ημέρα προαιρετικής αργίας είναι η 28η Οκτωβρίου.  

(Β) Για την παροχή εργασίας κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από την Νομοθεσία.
Ειδικότερα, ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι:

Η  25η  Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)

Η  25η  Μαρτίου

Η  Δεύτερη ημέρα του Πάσχα (Δευτέρα του Πάσχα) και

Η  Κοίμηση της Θεοτόκου (15η  Αυγούστου)

Η  Πρωτομαγιά  (άρθρο 14 Ν 4468/2017, με το οποίο καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία) 

Η εργασία κατά την ημέρα υποχρεωτικής αργίας αντιμετωπίζεται ως εργασία κατά την Κυριακή, με την διαφορά ότι για τις αργίες αυτές, δεν νοείται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Συνεπώς, σε ότι αφορά την 15 Αυγούστου 2017, ημέρα Τρίτη:

1. Η επιχείρηση, εφόσον δεν ανήκει στις εξαιρούμενες, δεν θα λειτουργήσει κατά την ημέρα αυτή, ενώ οι εργαζόμενοι, τόσο οι αμειβόμενοι με βάση το ημερομίσθιο (εργάτες, εργατοτεχνίτες), όσο και οι αμειβόμενοι με βάση τον μηνιαίο μισθό (υπάλληλοι), θα λάβουν κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.
Οι εργατοτεχνίτες θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιό τους, χωρίς καμία άλλη προσαύξηση, ενώ οι υπάλληλοι που δεν θα απασχοληθούν, κατά την ημέρα αυτή, δεν θα λάβουν καμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μισθού τους (ΝΔ 3755/57).

2. Η επιχείρηση που θα λειτουργήσει νόμιμα, κατά την ως άνω εξαιρέσιμη αργία, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οφείλει να καταβάλει:

2α) Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο εργατοτεχνίτες, εκτός από το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, ή επί του νομίμου ωρομισθίου, για όσες ώρες απασχοληθούν.

Παράδειγμα:

Εργατοτεχνίτης αμείβεται με ημερομίσθιο (μικτό) 45 ευρώ, ενώ το νόμιμο ημερομίσθιο, που προβλέπεται από την οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ή από την ΕΓΣΣΕ, ή το νομοθετημένο, είναι 30 ευρώ. Κατά την επίσημη αργία της 15 Αυγούστου, εφόσον νομίμως εργασθεί πλήρως, οι μικτές αποδοχές του θα προσδιορισθούν ως εξής:

                  45,00 + (30,00 χ 75%) = 45,00 + 22,50 = 67,50 ευρώ αποδοχές

2β) Στους υπαλλήλους, δηλαδή τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, που νομίμως εργάσθηκαν κατά την ημέρα αυτή, προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νομίμου μισθού τους, ή επί του νομίμου ωρομισθίου, για όσες ώρες απασχοληθούν.

Παράδειγμα:

Υπάλληλος με μηνιαίο (μικτό) μισθό 1.000 ευρώ, ενώ ο νόμιμος μισθός του που προβλέπεται από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ή την ΕΓΣΣΕ, ή ο νομοθετημένος, είναι 800 ευρώ, εργάσθηκε νόμιμα κατά την 15 Αυγούστου, ημέρα Τρίτη.
Ο υπάλληλος αυτός δικαιούται μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νομίμου μισθού του, ή επί του νομίμου ωρομισθίου, για όσες ώρες θα απασχοληθεί.
Έστω ότι απασχολήθηκε πλήρως:

                            1.000,00 / 25 χ 75% = 30,00 ευρώ προσαύξηση

Η αμοιβή του κατά την ημέρα αυτή, θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό.

2γ) Τέλος, σημειώνεται ότι αν η επιχείρηση εκτάκτως λειτουργήσει κατά ημέρα εξαιρέσιμης αργίας, οφείλει να καταβάλει εκτός από την προσαύξηση του 75% επί του νομίμου ωρομισθίου (επί τον αριθμό των ωρών που θα απασχοληθεί ο υπάλληλος) και επιπλέον τόσα ωρομίσθια, όσες είναι οι ώρες που θα απασχοληθεί.

 

Κανονική άδεια

Με βάση τις διατάξεις του ΑΝ 539/45 (παρ. 3, άρθρο 2), όπως ισχύει μετά τον Ν 1346/1983, οι επίσημες και οι κατ΄ έθιμο εορτάσιμες ημέρες, δεν περιλαμβάνονται στις ημέρες της κανονικής άδειας του εργαζόμενου – μισθωτού. Συνεπώς, οι μισθωτοί που κατά την Τρίτη 15η Αυγούστου κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής τους άδειας, η ημέρα αυτή δεν συνυπολογίζεται στις εργάσιμες ημέρες κανονικής άδειας, οπότε η άδειά τους επεκτείνεται κατά μία ημέρα.

 Από την Επιστημονική Ομάδα του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.