SMART CONTRACTS

Νομικές προκλήσεις και επιχειρηματικές προοπτικές
  • Έκδοση: 17710
  • Σελίδες: 304
  • Σχήμα:17x24
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία ανήκετε
€40 Φυσικά πρόσωπα
€40 Νομικά πρόσωπα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Περιγραφή


Το βιβλίο «Smart Contracts» αποτελεί απαραίτητο επαγγελματικό εργαλείο προς εξοικείωση του νομικού  με τα λεγόμενα “έξυπνα συμβόλαια” ή smart contracts. Πρόκειται για υπολογιστικά συναλλακτικά πρωτόκολλα σε υποδομή blockchain, τα οποία ενεργοποιούνται αυτόματα εφόσον συντρέχουν ορισμένοι προκαθορισμένοι όροι. Εν προκειμένω, η επαλήθευση των συναλλαγών γίνεται συναινετικά και με αποκεντρωμένο τρόπο από τους ίδιους τους χρήστες, τους «κόμβους» του δικτύου, χωρίς τη μεσολάβηση μιας Κεντρικής Αρχής.

 Η πρακτική σημασία των έξυπνων συμβάσεων είναι μεγάλη, στο μέτρο που επιτρέπουν τη διενέργεια χιλιάδων κρυπτογραφημένων και ασφαλών συναλλαγών μεταξύ αγνώστων, με τη χρήση κρυπτονομισμάτων και ηλεκτρονικής υπογραφής.

 Εκτός από μεταβιβάσεις κινητών και ακινήτων, αγοραπωλησίες ενέργειας, ψηφιακών αγαθών, οι έξυπνες συμβάσεις υποστηρίζουν δάνεια και χρηματιστηριακές πράξεις, φορτωτικές και ναυλοσύμφωνα, ακόμα και αγορές εικονικών οικοπέδων  στο «Μετασύμπαν».

Οι έξυπνες συμβάσεις αναγνωρίζονται πλέον από την ελληνική νομοθεσία για τις αναδυόμενες τεχνολογίες (Ν 4961/2022) ως έγκυρα συμβατικά εργαλεία, υπό τους όρους του Αστικού Κώδικα. Λειτουργώντας ως εργαλείο εμπιστοσύνης, η καινοτόμος τεχνολογία του κατανεμημένου καθολικού, υπόσχεται να καταργήσει τους ενδιαμέσους, όπως, τράπεζες, ασφαλειομεσίτες, εκκαθαριστές συναλλαγών, δικαστές και δικηγόρους, μειώνοντας το συναλλακτικό κόστος και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία.

Αναμφίβολα,  η τεχνολογία εγείρει πολλαπλές προκλήσεις για το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Παράλληλα, δημιουργεί προοπτικές νέας δικηγορικής ύλης για τους μυημένους. Με χρήση παραδειγμάτων και την παράθεση υποδειγμάτων, ο συγγραφέας αναλύει, με απλό και κατανοητό τρόπο, τα αναφυόμενα ζητήματα:

 εφαρμοστέου αστικού, δικονομικού και ποινικού δικαίου,

 προστασίας του ανταγωνισμού,

 προστασίας προσωπικών δεδομένων

 προστασίας καταναλωτή

 κυβερνοασφάλειας και ηλεκτρονικής εγκληματικότητας.  

Κάποιο απρόσμενο λάθος συνέβη. Έχει καταγραφει ώστε να το ελέγξουμε.