ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ IN-HOUSE

Οι συμβάσεις IN-HOUSE κατά την κοινοτική νομολογία. Η σημασία των συμβάσεων IN-HOUSE για το δίκαιο των διοικητικών συμβάσεων.
  • Συγγραφέας: Μ. Οικονόμου
  • Διεύθυνση Σειράς: Χαράλαμπος Χρυσανθάκης
  • Έκδοση: 6084
  • Σελίδες: 96
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία ανήκετε
€32 Φυσικά πρόσωπα
€32 Νομικά πρόσωπα
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Περιγραφή


Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι οι συμβάσεις in-house, ένας ολοένα εξελισσόμενος θεσμός του οικονομικού διοικητικού δικαίου. Το νομικό μόρφωμα των συμβάσεων in-house εντάσσεται στο δαιδαλώδες πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δημόσιος τομέας. Ερωτήματα όπως πού τελειώνει η ανεξαρτησία και πού αρχίζει η διαφάνεια για κάθε διοικητικό οργανισμό αναφύονται συνεχώς για τον ερευνητή. Οι έννοια της αυτονομίας για κάθε διοικητικό οργανισμό και δημόσιο  φορέα χρήζει αποσαφήνισης.

Το ενδιαφέρον στην παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην προσπάθεια παρουσίασης  συγκεκριμένων πορισμάτων αναφορικά με τη θεματική των συμβάσεων in-house, υπό τη μορφή θεσφάτων, που αν μη τι άλλο θεωρείται ουτοπική δεδομένης της δυναμικής κοινοτικής νομολογίας που διευρύνει συνεχώς την εν λόγω έννοια. Πιο συγκεκριμένα ο συγγραφέας εξηγεί ότι οι μορφές της συμβατικής δράσης της διοίκησης λαμβάνουν αδιάλειπτα νέες μορφές σε μια προσπάθεια συμμόρφωσης με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς και ότι οι συμβάσεις  in-house, που έχουν απασχολήσει έντονα την κοινοτική νομολογία, αποτελούν μία από τις παραπάνω. Στη συνέχεια οριοθετείται η έννοια του θεσμού και αναφέρεται ότι οι συμβάσεις in-house είναι πράξεις με τις οποίες ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου αναθέτει το αντικείμενο της σύμβασης σε μία από τις υπηρεσίες του, η οποία δεν διαθέτει νομική προσωπικότητα. Στις in-house αναθέσεις όμως περιλαμβάνονται και περιπτώσεις στις οποίες οι αναθέτουσες αρχές συνάπτουν συμβάσεις με εταιρίες τις οποίες ελέγχουν οι ίδιες και οι οποίες διαθέτουν νομική προσωπικότητα. Οι συμβάσεις in-house αποτελούν δημόσιες συμβάσεις και υπάγονται στο καθεστώς αυτών. Η κοινοτική νομολογία παρέχει στέρεα βάση νομικού προβληματισμού στις συμβάσεις in-house, που αποτελούν σημαντικό μέρος της κρατικής συμβατικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η μελέτη των συμβάσεων in-house επικουρεί στην αποσαφήνιση θεμελιωδών εννοιών που αφορούν το διοικητικό οικονομικό δίκαιο όπως οι π.χ. εταιρίες μικτής οικονομίας, οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, η έννοια της αναθέτουσας αρχής.

Η μονογραφία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αποσαφηνίζονται οι συμβάσεις in-house μέσα από την κοινοτική νομολογία και παρουσιάζονται οι εννοιολογικές τους δυσχέρειες. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η προσφορά των συμβάσεων in-house στο δίκαιο των διοικητικών συμβάσεων και εν γένει στο διοικητικό οικονομικό δίκαιο. Συγκεκριμένα ο συγγραφέας εστιάζει στις συνέπειες της σύναψης συμβάσεων in-house  στην οργάνωση του δημόσιου τομέα  και παρουσιάζει τον κομβικό ρόλο που επιτελούν οι συμβάσεις in-house στις εταιρίες μικτής οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεπίδραση των τελευταίων με τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα.

Εξάλλου στο έργο αναπτύσσονται εκτενώς σκέψεις πρόσφατων αποφάσεων του ΔΕΕ με ιδιαίτερο νομολογιακό ενδιαφέρον. Η έκδοση επίσης πλαισιώνεται από ελληνική, διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και από αριθμητικό πίνακα κοινοτικής νομολογίας με σχετικές αποφάσεις του ΔΕΕ.

Αγοράζονται συχνά μαζί

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τιμή: 37€ φ.π. 37€ ν.π.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Τιμή: 42€ φ.π. 42€ ν.π.
Κάποιο απρόσμενο λάθος συνέβη. Έχει καταγραφει ώστε να το ελέγξουμε.