11 Απριλίου 2012

Λογιστικό αποτέλεσμα και η Φορολογική αναμόρφωσή του

Σύμφωνα με την τελευταία παρ. της ΠΟΛ.1235/24-11-11 προκύπτουν οι εξής προβληματισμοί:
- Δεν είναι λογικός ο λογιστικός επιμερισμός δαπανών σε έξοδα Διοικητικής Λειτουργίας & Διάθεσης.
- Το Τακτικό Αποθεματικό, ο Φόρος και το α' μέρισμα κατά τις εγγραφές κλεισίματος θα υπολογισθούν σε πλασματικά & όχι πραγματικά κέρδη.
- Ο Ισολογισμός & το Προσάρτημα που θα συναχθούν 30/4 και θα δημοσιευθούν, δε θα έχουν την ακριβή απεικόνιση της επιχείρησης. Μήπως η φορολογική αναμόρφωση για ΑΕ πρέπει να γίνει στα Βιβλία και όχι στη Δήλωση για να αποφύγουμε τα παραπάνω προβλήματα; 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Σύμφωνα με το Ε.Γ.Λ.Σ. στη Γενική Λογιστική ισχύει ο κανόνας της κατ’ είδος συγκέντρωσης των δαπανών στη διάρκεια της χρήσης, τα οποία στο τέλος αυτής μερίζονται εξωλογιστικά κατά προορισμό (σε έξοδα παραγωγής, διοικητικής λειτουργίας, λειτουργίας διαθέσεως κλπ.) προκειμένου να εξαχθούν τα μικτά αποτελέσματα της χρήσης και τα υπόλοιπα επιμέρους μεγέθη που αφορούν το κλείσιμο της χρήσης. Η διαδικασία της φορολογικής αναμόρφωσης των αποτελεσμάτων δεν επηρεάζει σε τίποτα την παραπάνω διαδικασία, αφού δεν εμπλέκεται καθοιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία κατάρτισης των αποτελεσμάτων, η οποία εφαρμόζεται κανονικά. 
 
Με την ίδια έννοια το τακτικό αποθεματικό, το μέρισμα και το υπόλοιπο κερδών υπολογίζονται σε πραγματικά μεγέθη και όχι πλασματικά. Αυτό που συμβαίνει με την φορολογική αναμόρφωση είναι ότι ο φόρος εισοδήματος δεν μπορεί να υπολογιστεί με την εφαρμογή του φορολογικού συντελεστή επί των λογιστικών κερδών, αλλά θα προκύψει με την εφαρμογή του συντελεστή επί των καθαρών κερδών συν τις λογιστικές διαφορές. Το ποσό όμως επί του οποίου θα υπολογιστεί το τακτικό αποθεματικό και τα λοιπά μεγέθη θα είναι αυτό που προκύπτει αφού από τα πραγματικά κέρδη αφαιρεθεί ο κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενος φόρος εισοδήματος. Εξάλλου, τα παραπάνω ίσχυαν πάντα.
 
Για παράδειγμα έστω Α.Ε. με λογιστικά πραγματικά κέρδη 50.000 € και λογιστικές διαφορές 10.000 €. Ο φόρος θα υπολογιστεί ως 60.000 Χ 20% = 12.000 €. Για τον υπολογισμό του τακτικού αποθεματικού θα ληφθεί ως βάση υπολογισμού το πραγματικό ποσό κερδών 50.000 μείον 12.000 € που είναι φόρος δηλαδή 38.000 € και έτσι το αποθεματικό θα είναι 38.000 Χ 5% = 1.900 €. Με τον ίδιο τρόπο θα υπολογιστούν και τα υπόλοιπα μεγέθη (μέρισμα κλπ.). Κατά συνέπεια η διαδικασία της φορολογικής αναμόρφωσης δεν αλλοιώνει τη λογιστική απεικόνιση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης ή τις οικονομικές καταστάσεις αυτής, αλλά απλώς αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος.
 
Παρόλο που έχει ξεκινήσει μία συζήτηση και μία ατελής εφαρμογή της απεικόνισης κάποιων λογιστικών διαφορών στα βιβλία των επιχειρήσεων, αυτή αφορά αποκλειστικά την απεικόνισή τους σε λογαριασμούς τάξεως αφού οποιαδήποτε εμπλοκή των φορολογικών αναμορφώσεων στα λογιστικά δεδομένα και στον τρόπο ενημέρωσης των βιβλίων θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική αλλοίωση της απεικόνισης της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.
11.4.2012

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.