9 Δεκεμβρίου 2011

Διακοπή εργασιών υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας

Κρατάω τα βιβλία μιας εταιρείας. Η νομική της μορφή είναι υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας "ltd" με έδρα χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Έχει 2 υποκαταστήματα στην Ελλάδα εκ των οποίων το ένα έχει δηλωθεί ως κεντρικό. Η διοίκηση λόγω περικοπών αποφάσισε το κεντρικό υποκατάστημα να το αφήσει. Ποιες είναι οι σωστές ενέργειες που πρέπει να κάνω σε νομαρχία, εφορία, ΙΚΑ, και γενικότερα οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία πρέπει να ενημερωθεί και τι δικαιολογητικά χρειάζονται σε κάθε υπηρεσία, τι περιθώριο έχω να το δηλώσω και ότι άλλο μπορεί να μου διαφεύγει.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 
Από τα δεδομένα της περίπτωσης που περιγράφετε διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για αλλοδαπό υποκατάστημα που λειτουργεί στην Ελλάδα, βάσει των διατάξεων των άρθρων 57-59 του Ν 3190/1955 (περί ΕΠΕ ). Εν συνεχεία, το εν λόγω υποκατάστημα (κεντρικό) δημιούργησε δεύτερη εγκατάσταση στην Ελλάδα, την οποία τώρα προτίθεται να διακόψει. Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, σημειώνουμε ότι η διακοπή ενός εκ των δύο υποκαταστημάτων δεν συνιστά διακοπή εργασιών της επιχείρησης εξολοκλήρου, εφόσον διατηρείται στην Ελλάδα έστω και μία μόνιμη εγκατάσταση.
 
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την διακοπή εργασιών (αλλοδαπού) υποκαταστήματος προς την φορολογική αρχή, σχετική είναι η Πολ. 1102/2005. Από τα οριζόμενα στα άρθρα 4, 5 και 6 της ανωτέρω απόφασης σε περίπτωση διακοπής εργασιών αλλοδαπού υποκαταστήματος υποχρεούστε εντός 30 ημερών, σε υποβολή σχετικής δήλωσης (έντυπο Μ10). Ως δικαιολογητικό για τη υποβολή της ως άνω δήλωσης και τον προσδιορισμό της ακριβούς ημερομηνίας διακοπής μπορεί να αποτελέσει η σχετική απόφαση της ΓΣ των εταίρων που συμμετέχουν στο αλλοδαπό υποκατάστημα. Είναι προφανές, ότι όπως και στις λοιπές περιπτώσεις διακοπής υποκαταστημάτων, πριν την υποβολή της παραπάνω δήλωσης θα πρέπει να προβείτε σε ακύρωση όλων των φορολογικών στοιχείων (λ.χ. ΦΤΜ, χειρόγραφων τιμολογίων κ.λπ.) της εγκατάστασης που διακόπτεται.
 
Περαιτέρω, η διακοπή του υποκαταστήματος θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στο αρμόδιο υποκατάστημα ΙΚΑ (Εγκ. 54/2004) εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία διακοπής (βλ. ανωτέρω).
 
Σημειώνεται δε ότι αν σκοπός της επιχείρησης είναι η κατάργηση του αρχικού (κεντρικού) υποκαταστήματος και η διατήρηση της δευτερεύουσας εγκατάστασης, η εν λόγω εταιρεία θα πρέπει πέραν της ανωτέρω δήλωσης (διακοπής του υποκαταστήματος), να προβεί στη συνέχεια και σε δήλωση αλλαγής έδρας (υποβολή εντύπου Μ3), ώστε να δηλωθεί πλέον ως έδρα του υποκαταστήματος της αλλοδαπής επιχείρησης η δευτερεύουσα εγκατάσταση. Στην περίπτωση που η νέα έδρα βρίσκεται σε διαφορετικό δήμο από την προηγούμενη, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του καταστατικού του υποκαταστήματος αλλοδαπής, περίληψη του οποίου θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

8.12.2011

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.