23 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα μεσάζοντα για influencers, θα μεσολαβεί μεταξύ των influencers και των εταιρειών, και η αμοιβή του θα είναι μια προμήθεια. Η εταιρεία-πελάτης θα πληρώνει στον μεσάζοντα την αμοιβή του influencer συν την προμήθεια και ο μεσάζων θα μεταφέρει τα χρήματα της αμοιβής στον influencer. Ο influencer είναι ένας ιδιώτης εξωτερικού που θα διαφημίζει μέσω του καναλιού του στο youtube την εταιρεία. Μας προβληματίζει η κίνηση των χρημάτων, γιατί ο μεσάζων θα εισπράττει χρήματα που το μεγαλύτερο μέρος θα πηγαίνει στον influencer. Ποια είναι η ορθή φορολογική αντιμετώπιση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Για την παροχή αυτή η μεσολαβούσα επιχείρηση μπορεί να εκδίδει: α) το σχετικό παραστατικό πώλησης (τιμολόγιο) προς την εταιρεία που λαμβάνει τις υπηρεσίες διαφήμισης και β) έγγραφο εκκαθάρισης προς τον ιδιώτη (influencer). Επί του τελευταίου αναγράφονται αναλυτικά οι συνολικές πωλήσεις, η αμοιβή (προμήθεια) της επιχείρησης (ελεύθερου επαγγελματία) και το τελικό ποσό που αποδίδεται στον ιδιώτη μετά την αφαίρεση της προμήθειας (παρ. 12, του άρθρου 8, του Ν. 4308/2014 βλ. και Πολ. 1003/2014).

 

Από λογιστικής άποψης για την είσπραξη εσόδων τρίτων πραγματοποιείται πίστωση του λογαριασμού 53.06 «Άλλες υποχρεώσεις προς μη συνδεδεμένες οντότητες» και χρέωση του σχετικού λογαριασμού 38.02 «Καταθέσεις όψεως». Εν συνεχεία, ακολουθείται η αντίστροφη καταχώριση με την απόδοση της εισπραχθείσας αμοιβής στο συνεργαζόμενο μέρος (influencer). Σε απλογραφικά βιβλία, η είσπραξη εσόδων για λογαριασμό τρίτου είναι σκόπιμο να καταχωρίζεται σε χωριστή στήλη στο σκέλος των εσόδων του βιβλίου. Η καταχώριση αυτή γίνεται για πληροφοριακούς λόγους και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση της αποστολής των καταστάσεων για διασταύρωση συναλλαγών (ΜΥΦ). Τέλος, η αμοιβή του μεσάζοντα θα καταχωρισθεί σε χωριστή στήλη, καθώς αποτελεί το κατεξοχήν έσοδο της επιχείρησης.

 


 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.