9 Δεκεμβρίου 2019

ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΩΙΝΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση ξενοδοχείου έχει συμβόλαιο με το πρακτορείο μόνο διαμονή. Όσοι πελάτες επιθυμούν πρωινό ή γεύμα αυτά τιμολογούνται χωριστά τα γεύματα και πρωινά. Η τιμή είναι προσυμφωνημένη και περιέχει όλες τις επιβαρύνσεις. Εκδόθηκαν τα τιμολόγια προς το πρακτορείο με ΦΠΑ 24% αντί του 13% (90% 13% και 10% 24%). Μπορούμε να εκδώσουμε πιστωτικά τιμολόγια και να εκδώσουμε νέα με το σωστό ΦΠΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση την απόφαση Ε.2083/2019 για την κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 121 του Ν. 4611/2019 (Α΄ 73), αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες του παραρτήματος III, του κώδικα ΦΠΑ, ανάμεσα σε άλλες τροποποιήσεις, επήλθε η ακόλουθη, στην οποία λογικά υπάγεστε βάσει του ερωτήματός σας:
Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων. Πρέπει να επισημάνουμε πως στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι αν στην ενιαία τιμή δεν περιλαμβάνεται η διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο σύνολο της τιμής.
Σύμφωνα με την Πολ. 1052/2017 δίνεται η δυνατότητα έκδοσης πιστωτικού τιμολογίου λόγω εσφαλμένης χρέωσης ΦΠΑ επί του αρχικά εκδοθέντος τιμολογίου. Ως εσφαλμένη χρέωση θεωρείται η επιβάρυνση της αξίας του τιμολογίου με ΦΠΑ που δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ ή που επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ μεγαλύτερο του αναλογούντος. Εσφαλμένη χρέωση μπορεί να συμβεί κατά τη διενέργεια διαφόρων πράξεων όπως αν έχει επιβαρυνθεί μια φορολογητέα πράξη με υψηλότερο συντελεστή από τον ορθό. Στην περίπτωση εσφαλμένης χρέωσης του ΦΠΑ από τον εκδότη του τιμολογίου, προβλέπεται η έκδοση πιστωτικού τιμολογίου μόνο για ΦΠΑ, προκειμένου να διορθωθεί η αρχικά εσφαλμένη χρέωση και να μην επιβαρύνεται ο αποδέκτης του τιμολογίου με το ποσό αυτό. Επομένως, στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο με τη διαφορά (10%) του ΦΠΑ, δίχως καθαρή αξία .

[1] Ο ορθός συντελεστής ΦΠΑ για διαμονή με ημιδιατροφή είναι: 90% Χ 13% + 10% Χ 24% = 14% αντί 24%. Η διαφορά 24 – 14 = 10%.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.