3 Οκτωβρίου 2019

Α.Ε. σε εκκαθάριση και οικονομικές καταστάσεις

Α.Ε. λόγω αδυναμίας συγκρότησης διοικητικού οργάνου δεν έχει εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2015, 2016 και 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2018 ορίζεται από το δικαστήριο εκκαθαριστής ο οποίος υποβάλλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις (Φ.Ε., ΦΠΑ) που υπήρχαν σε εκκρεμότητα και συντάσσει τον Ισολογισμό έναρξης της εκκαθάρισης. Ποιος και πότε μπορεί να εγκρίνει τις Οικονομικές Καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης. Τη χρήση 2015 είχε κατατεθεί από μετόχους ένα ποσό για αύξηση κεφαλαίου η οποία δεν έγινε. Πως θα αντιμετωπισθεί το ποσό αυτό κατά την εκκαθάριση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4, του άρθρου 167, του Ν. 4548/2018, ο διορισμός εκκαθαριστών συνεπάγεται αυτοδικαίως την παύση της εξουσίας του διοικητικού συμβουλίου. Επομένως, από τον διορισμό του εκκαθαριστή η άσκηση της διοίκησης της εταιρείας γίνεται από τον ίδιο, ενώ τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας δεν ασκούν πλέον καμία εξουσία. Εφόσον, λοιπόν, διαπιστώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει προβεί για οποιονδήποτε λόγο στην δημοσίευση των οικονομικών της καταστάσεων, ως όφειλε τα προηγούμενα έτη, οι υποχρεώσεις αυτές μπορούν να εκπληρωθούν την τρέχουσα περίοδο με πρωτοβουλία του εκκαθαριστή.  

Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι οικονομικές καταστάσεις που συντάσσονται εντός της περιόδου εκκαθάρισης της εταιρείας υπογράφονται από το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ασκούν τα καθήκοντα εκκαθαριστή καθώς και από τον υπεύθυνο λογιστή (παρ. 1, άρθρο 147, του Ν. 4845/2018) μιας και τα μέλη του ΔΣ δεν ασκούν πλέον καμία εξουσία.  

Η κατάθεση από τους μετόχους χρηματικού ποσού με προορισμό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση των ποσών αυτών στο λογαριασμό της εταιρείας, τα ποσά αυτά αποτελούν πλέον οφειλές της εταιρείας προς τους μετόχους και άρα μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν με βάση τις διατάξεις της παρ. 4, του άρθρου 20, του ως άνω νόμου ή να επιστραφούν σε αυτούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.