2 Ιουλίου 2019

ΑΜΟΙΒΗ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ

Σερβιτόρος που αμείβεται και ασφαλίζεται με την 12η ασφαλιστική κλάση απασχολείται 4 ημέρες εβδομαδιαίως. Πόσα ημερομίσθια αμοιβής και ασφάλισης θα υπολογισθούν εβδομαδιαίως , δηλ. θα ήταν ορθό να πολλαπλασιάζουμε τις ημέρες απασχόλησης όταν υπερβαίνουν τις 2 εβδομαδιαίως με το 1,20;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ τομέας μισθωτών) η κατάταξη των ασφαλισμένων με κυμαινόμενες αποδοχές σε ασφαλιστικές κλάσεις είναι ανεξάρτητη από την διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης και σ' αυτήν περιλαμβάνονται οι χορηγούμενες παροχές σε είδος (τροφή, κατοικία, κ.λπ.), τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, οι υπερωρίες, κ.λπ.

Με βάση τα ανωτέρω οι ασφαλιστικές ημέρες του μισθωτού σερβιτόρου θα ισούνται με τις πραγματικές ημέρες εργασίας του. Οι δε εισφορές από τον πολλαπλασιασμό του ημερομισθίου που προβλέπεται από την 12η ασφαλιστική κλάση, ήτοι: 40,45 ευρώ, επί τον αριθμό των πραγματικών ημερών εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι αποδοχές του σερβιτόρου θα υπολογισθούν βάσει φιλοδωρήματος (ποσοστά). Υπογραμμίζεται ότι οι πραγματικές ημερήσιες αποδοχές δεν μπορεί να είναι κατώτερες του ύψους των 29,04 ευρώ (άρθρο 103, του Ν 4172/2013 και Εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας με αριθμό: 7613/395/18.2.2019).

Συνεπώς, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για τον σερβιτόρο γίνεται στο εκάστοτε ισχύον τεκμαρτό ημερομίσθιο της ασφαλιστικής κλάσης, στην οποία κατατάσσεται κάθε φορά. Η κατάταξη είναι ανεξάρτητη της ημερήσιας απασχόλησης, δηλαδή ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται επί του τεκμαρτού ημερομισθίου (ΤΗ), ανεξαρτήτως εάν ο χρόνος ημερήσιας απασχόλησης είναι διάρκειας μίας ή περισσοτέρων ωρών (βλέπε το άρθρο 18, παράγραφος 4, του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ, ο οποίος ισχύει).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.