27 Μαρτίου 2019

Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού για προσωπική χρήση

Ατομική Επιχείρηση με δραστηριότητα κατασκευή ιστοσελίδων πραγματοποιεί αγορά από το Amazon με έδρα την Πολωνία μιας συσκευής τηλεόρασης, χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ, ως ενδοκοινοτική απόκτηση. Η τηλεόραση είναι για προσωπική χρήση του επιχειρηματία.

Πώς χειριζόμαστε την απόκτηση αυτή;

Γίνεται κανονικά η εγγραφή στα βιβλία με χρεοπίστωση του ΦΠΑ αλλά και στο έντυπο του ΦΠΑ με εισροές και εκροές;

Είναι δυνατή η αναμόρφωση της δαπάνης, ως προσωπικής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1γ, του άρθρου 2 σε συνδυασμό με εκείνες της παραγράφου 1, του άρθρου 11, του Κώδικα ΦΠΑ, προκειμένου να θεωρηθεί μία αγορά αγαθού από άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ ως ενδοκοινοτική απόκτηση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, ο αγοραστής του αγαθού να ενεργεί με την ιδιότητα του υποκείμενου στο φόρο (βλ. το άρθρο 3, του Κώδικα ΦΠΑ).

Υπό την έννοια αυτή, αν η πράξη θεωρηθεί ως ενδοκοινοτική απόκτηση (παγίου) από την ελληνική επιχείρηση (υπόχρεη στον φόρο), θα ακολουθηθεί η διαδικασία της χρεοπίστωσης, ωστόσο εφόσον το πάγιο θα χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση προσωπικών αναγκών του επιχειρηματία (σκοποί ξένοι προς την άσκηση της επιχείρησης) θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 7, παράγραφος 2 (β) του Κώδικα ΦΠΑ. Έτσι, θα εκδοθεί σχετικό παραστατικό, ως στοιχείο αυτοπαράδοσης και θα αποδοθεί στο Δημόσιο ο αναλογών ΦΠΑ (24%). Αυτό, επειδή κατά την διαδικασία της ενδοκοινοτικής απόκτησης, ασκήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου (χρεοπίστωση). Οίκοθεν νοείται, ότι δεν θα διενεργούνται αποσβέσεις, αφού το πάγιο δεν θα ανήκει στην επιχείρηση.

Ωστόσο, κατά την άποψή μας, η αγορά αγαθού για προσωπική χρήση από τον αγοραστή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ενδοκοινοτική απόκτηση. Η εν λόγω πράξη δεν φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά στην χώρα εγκατάστασης του πωλητή (άρθρο 2, του ΦΠΑ), εφόσον, εν συνεχεία, η παράδοση του αγαθού συντελείται στο εσωτερικό της χώρας μας.

Εξ αυτού του λόγου, θεωρούμε, ότι θα πρέπει να ζητηθεί η αντικατάσταση του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου (εφόσον αυτό έχει εκδοθεί) με νέο, στο οποίο θα υπολογίζεται ο αναλογών ΦΠΑ της χώρας του πωλητή. Θα ζητηθεί δηλαδή από τον πωλητή να εκδώσει παραστατικό προς τελικό καταναλωτή και όχι προς υποκείμενο στον φόρο.

Είναι σαφές, ότι στην περίπτωση αυτή, η ως άνω συναλλαγή, δεν θα αποτυπωθεί στο βιβλία και τις φορολογικές δηλώσεις της ελληνικής επιχείρησης καθώς αφορά προσωπική δαπάνη του επιχειρηματία.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.