5 Μαρτίου 2019

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΡΙΤΩΝ

Εταιρεία υπομισθώνει κτήριο για 13 χρόνια από άλλη εταιρεία για χρήση ξενοδοχείου. Στο κτήριο θα πραγματοποιηθούν κτηριακές επεμβάσεις ώστε να είναι κατάλληλο για τη χρήση του. Ποιος είναι ο λογιστικός και ο φορολογικός χειρισμός που θα πρέπει να διενεργήσει η υπομισθώτρια εταιρεία; Θα καταχωρίζει τις δαπάνες στα πάγια; Θα διενεργεί αποσβέσεις σύμφωνα με τον χρόνο μίσθωσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αναφορικά με το θέμα της έκπτωσης των δαπανών επέκτασης ή βελτίωσης που διενεργούνται σε ακίνητα τρίτων, λ.χ. από τον μισθωτή σε ακίνητο του εκμισθωτή, η διοίκηση με την παράγραφο 9, της Πολ. 1103/2015, προβλέπει ότι τα εν λόγω έξοδα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα του μισθωτή, εφόσον αυτός ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Η έκπτωση των σχετικών δαπανών γίνεται με βάση τους γενικούς κανόνες των άρθρων 22 και 23 του ΚΦΕ, ύστερα όμως από επιμερισμό αυτών στα εναπομείναντα έτη της μίσθωσης.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, του άρθρου 5, του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), οι δαπάνες βελτίωσης παγίων περιλαμβάνονται στα ενσώματα πάγια, τα οποία με βάση την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου υπόκεινται σε ετήσια απόσβεση και ενδεχόμενη απομείωση.

Συνεπώς, με την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες που διενεργεί η μισθώτρια εταιρεία αφορούν κτηριακές επεκτάσεις ή βελτιώσεις, θα πρέπει να απεικονισθούν καταρχάς σε λογαριασμό παγίου, ήτοι 12.01 – «Μικτή αξία (κόστος ή αναπροσαρμοσμένη) κτηρίων - τεχνικών έργων» και με την ολοκλήρωσή τους η εταιρεία θα πρέπει να ξεκινήσει την διενέργεια ετήσιας απόσβεσης. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής απόσβεσης που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να ισούται με εκείνον που θα προκύψει από την διαίρεση του συνολικού ποσού των εξόδων βελτιώσεων δια του αριθμό των ετών που απομένουν μέχρι την λήξη της σύμβασης μίσθωσης.

Ωστόσο, κατά την άποψή μας, επειδή η φορολογική νομοθεσία δεν ταξινομεί τα συγκεκριμένα έξοδα ως πάγια, αλλά ως γενικές δαπάνες, η εταιρεία θα πρέπει κατά την υποβολή της φορολογική της δήλωσης να προβεί σε αναγνώριση μόνιμων διαφορών μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης.

 

[Δείτε και σειρά άρθρων στο περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»: Οκτώβριος 2017, σελίδες 872 κ.ε. – Νοέμβριος  2017, σελίδες 962 κ.ε. – Δεκέμβριος 2017, σελίδες 1061 κ.ε.]

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.