22 Ιανουαρίου 2019

Δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

Επαγγελματικό λογαριασμό δηλώνουν όλοι οι ΚΑΔ που είναι υπόχρεοι ή μόνο οι ΚΑΔ που έχουν λιανικές συναλλαγές, παράδειγμα 1) μηχανικός με μπλοκάκι θα δηλώσει επαγγελματικό, 2) μεταφορές μόνο με επαγγελματίες, 3) μεταφορές μόνο με επαγγελματίες και ξαφνικά συναλλαγή με ιδιώτη?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς εφόσον οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που αναφέρετε περιλαμβάνονται στον κατάλογο της υπουργικής απόφασης αρ. 45231/27.4.2017, υφίσταται υποχρέωση αποδοχής μέσω πληρωμής με κάρτα για πληρωμές που δέχονται από καταναλωτές και άρα θα πρέπει να χρησιμοποιούν μηχανήματα POS. Επιπρόσθετα, με τις οδηγίες της υπουργικής απόφασης αρ. 83942/27.7.2017, απαλλάσσονται από την ως άνω υποχρέωση οι δικαιούχοι πληρωμής που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθ. 45231/2017.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5, της απόφασης 45231/2017, υφίσταται η υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), μόνο για τις επιχειρήσεις που αποδέχονται πληρωμές με κάρτα. Από τον συνδυασμό των διατάξεων προκύπτει ότι στην περίπτωση που επιχείρηση εμπίπτει στην κατηγορία των ΚΑΔ της παρ. 1, του άρθρου 1, της ανωτέρω απόφασης, αλλά απαλλάσσεται από την χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) λόγω μη διενέργειας συναλλαγών με ιδιώτες (βλ. ανωτέρω), δεν έχει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, καθώς εκ των πραγμάτων δεν αποδέχεται συναλλαγές με κάρτα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η ύπαρξη έστω και μίας συναλλαγής με ιδιώτη αίρει τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της εξαίρεσης και επομένως ο δικαιούχος θε πρέπει να προβεί το συντομότερο στην εκπλήρωση των ως άνω υποχρεώσεων.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.