23 Οκτωβρίου 2018

Αποχώρηση εταίρου από ΟΕ και διανομή ακινήτων της εταιρείας που συμμετέχει σε ποσοστό 50% που του αναλογεί

Η εταιρεία με την μορφή ομόρρυθμου (Ο.Ε.) συστήθηκε το έτος 1984, με αντικείμενο εργασιών «Κατασκευαστικές εργασίες» και η ανέγερση των κτισμάτων έλαβε χώρα το 2008 υπό καθεστώς ΦΠΑ. Αποχωρεί εταίρος που κατέχει το 50% της εταιρείας και θέλει να πάρει το ποσοστό του σε ακίνητα (απόληψη ακινήτων) που κατέχει η εταιρεία.

1. Τι εφαρμόζεται κατά την μεταβίβαση των ακινήτων από την εταιρεία στον εταίρο κατά την αποχώρηση (ΦΜΑ ή ΦΠΑ);

2. Προκύπτει φόρος υπεραξίας (15%) κατά την αποχώρηση του εταίρου από την Ο.Ε.;

3. Ο εταίρος έχει πόθεν έσχες για την απόκτηση των ακινήτων που λαμβάνει από την εταιρεία;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις, του άρθρου 261,  του Ν. 4072/2012,

«Παρ. 1: ο εταίρος μπορεί με δήλωσή του προς την εταιρεία και τους λοιπούς εταίρους να εξέλθει από την εταιρεία, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση.

Παρ. 2: Στην εταιρεία αορίστου χρόνου η αξία της συμμετοχής καταβάλλεται στον εξερχόμενο εταίρο στο τέλος της εταιρικής χρήσης.

Παρ. 3: Στην εταιρεία ορισμένου χρόνου η καταβολή της αξίας συμμετοχής στον εξερχόμενο εταίρο εξαρτάται από τη συνδρομή σπουδαίου λόγου. Αν το δικαστήριο που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 259 κρίνει ότι δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος, ο εταίρος δεν έχει αξίωση για καταβολή της αξίας της συμμετοχής του.»

Από παραπάνω προκύπτει ότι κατά την εκούσια έξοδο ενός εταίρου δύναται να καταβληθεί σε αυτόν η αξία της συμμετοχής του στην ΟΕ και όχι το ποσοστό που του αναλογεί στην εταιρική περιουσία όπως συμβαίνει κατά την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Επισημαίνεται ότι η αξία της εταιρικής συμμετοχής θα ληφθεί από την αξία της αρχικής εισφοράς του στο εταιρικό κεφάλαιο, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν μεταγενέστερες αυξήσεις αυτού. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι είναι εφικτή η μεταβίβαση ακινήτου της εταιρείας σε μέλος αυτής που αποχωρεί προς κάλυψη της αξίας συμμετοχής υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της τελευταίας ισούται με την λογιστική αξία του ακινήτου.

Στην προκειμένη περίπτωση σημειώνεται ότι δεν οφείλεται φόρος εισοδήματος (υπεραξίας του άρθρου 42, του ΚΦΕ), αφού ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταβίβαση εταιρικών μερίδων. Επίσης, ΦΠΑ θα επιβληθεί μόνο εφόσον πρόκειται για μεταβίβαση του ακινήτου πριν την πρώτη εγκατάσταση (κατά την έννοια της περ. β, της παρ. 1, του άρθρου 6, του κώδικα ΦΠΑ). Αν δεν συντρέχει η παραπάνω περίπτωση η μεταβίβαση του ακινήτου θα επιβαρυνθεί με φόρο μεταβίβασης.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.