27 Ιουλίου 2018

Ιδιοκατοίκηση Δευτερεύουσας Κατοικίας

Φορολογούμενος εκτός της 1ης κατοικίας του (στην οποία εκ των πραγμάτων διαμένει επί 12 μήνες) έχει και μια δευτερεύουσα κατοικία - εξοχική. Με πραγματικό γεγονός την διαμονή στην δευτερεύουσα κατοικία - εκ περιτροπής - Χριστούγεννα, Πάσχα, ένα σαββατοκύριακο και έναν συνολικά μήνα το καλοκαίρι μπορεί να συμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 (κωδ.222) 2 - 3 μήνες ιδιοκατοίκησης μόνο, και να παρατεθούν σε περίπτωση ελέγχου οι λογαριασμοί κατανάλωσης ρεύματος της χρονιάς για την απόδειξη της πραγματικής κατάστασης; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συμπληρωθεί Ε2 καθώς μιλάμε για εκ περιτροπής διαμονή.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31, του ΚΦΕ όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την Πολ. 1076/2015, για τις κατοικίες δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

Επομένως, υπολογίζοντας τη διάρκεια της χρήσης του ακινήτου εντός του 2017, ο φορολογούμενος θα συμπληρώσει στον κωδ. 222, του πίνακα 5.1, το κατάλληλο αριθμό μηνών λ.χ. 2 ή 3. Για τους υπόλοιπους μήνες που το ακίνητο ήταν κενό θα συμπληρωθεί το έντυπο Ε2, με τα αντίστοιχα διαστήματα. Εφόσον, το δηλωθέν διάστημα υπερβαίνει τους 6 μήνες, ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσει το γεγονός αυτό επικαλούμενος πραγματικά περιστατικά όπως λ.χ. την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.