26 Ιουνίου 2018

Καταστροφή ελαττωματικών εμπορευμάτων

Σε περίπτωση που πελάτης μας στείλει εμπορεύματα μας ελαττωματικά (δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε ποτέ ακριβώς είχαν πουληθεί το πιθανότερο είναι προηγούμενες χρήσεις άρα η ομάδα 20 δεν έχει κινηθεί για αυτά τα αγαθά στην χρήση). Αφού εκδώσουμε το πιστωτικό τα πάμε προς θα πρέπει να γίνουν έγγραφες στην γενική λογιστική για αυτή την αξία;

Πρέπει τελικά πρέπει να προβώ σε λογιστική εγγραφή στην ομάδα 2 και εάν θεωρητικά δεν υπάρχει καμία αγορά μες την χρήση με την εγγραφή των καταστροφών θα έχω αρνητικές αγορές;                              

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς η έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου θα πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα, από το χρόνο παραλαβής των επιστρεφομένων αγαθών στις εγκαταστάσεις την πωλήτριας επιχείρησης (παρ. 11.2.10, Πολ. 1004/2014). Η δε επιστροφή των ελαττωματικών αποθεμάτων είναι θέμα πραγματικό που τεκμηριώνεται από την έκδοση σχετικού δελτίου αποστολής του αγοραστή. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι δεν είναι ασυνήθιστο να εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο για πωλήσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.

Στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της καταστροφής αποθεμάτων, θα πρέπει να ακολουθείται η γνωστή διαδικασία του «πρωτοκόλλου καταστροφής», δεδομένου ότι το πνεύμα του νόμου για την εφαρμογή των ΕΛΠ, βρίσκεται προς την κατεύθυνση να μπορεί η επιχείρηση (οντότητα) να τεκμηριώνει τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει. Η απαξίωση των αποθεμάτων, λόγω της καταστροφής, θα αποτυπωθεί στην απογραφή και θα επηρεάσει το αποτέλεσμα (αυξημένο κόστος πωληθέντων, άρα μικρότερο μικτό κέρδος).

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η φυσική καταστροφή των ελαττωματικών αποθεμάτων, τα ΕΛΠ προβλέπουν την αποτίμηση του τελικού αποθέματος σε τιμή ακόμη χαμηλότερη και από αυτήν της τιμής κτήσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι η επικρατούσα στην αγορά. Άρα, η απαξίωση λόγω ελαττωματικότητας ενός ή περισσοτέρων ειδών του τελικού αποθέματος, αποτυπώνεται λογιστικά με την αποτίμηση αυτών στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία (παρ. 6, άρθρο 20, Ν. 4308/2014).

Σημειώνεται ότι η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία ισούται με την τιμή πώλησης του αποθέματος, στην οποία υπολογίζεται ότι αυτό θα πωληθεί κάτω από συνθήκες ομαλής πορείας των εργασιών της οικονομικής μονάδας, μειωμένη με τα έξοδα που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν για την επίτευξη της πώλησης. Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία αντικατοπτρίζει, δηλαδή, την τιμή πώλησης που η επιχείρηση μπορεί να πετύχει βάσει των συνθηκών της αγοράς που επικρατούν την ημερομηνία σύνταξης της απογραφής. Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα θέλαμε, να επισημάνουμε ότι η αποτίμηση των αγαθών στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία θα λάβει χώρα εφόσον: α) η επιχείρηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει πιθανότητα να επωμισθεί η ίδια τη ζημιά της απαξίωσης των αποθεμάτων της (λόγω ελαττώματος) και β) μπορεί να προσδιορίσει με αξιόπιστο τρόπο την τιμή της απαξίωσης.

Τέλος, στην Λογιστική Οδηγία της ΕΛΤΕ, αναφέρεται: «Όταν η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία είναι μικρότερη του κόστους κτήσης των αποθεμάτων, η διαφορά (ζημιά) επιβαρύνει το κόστος πωληθέντων στην κατάσταση αποτελεσμάτων. Ωστόσο, όταν η ζημία απομείωσης είναι σημαντική, για την εύλογη παρουσίαση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η ζημιά αυτή μπορεί να μην επιβαρύνει το κόστος πωλήσεων αλλά να ενσωματώνεται στο κονδύλι «Απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων», με κατάλληλη γνωστοποίηση στο προσάρτημα.».

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.