10 Απριλίου 2018

Φόρος μερισμάτων για «κέρδη εις νέο» ή αποθεματικά μετατρεπόμενης ΕΠΕ σε ΟΕ με απλογραφικά βιβλία

Κεφαλαιουχική εταιρεία (ΕΠΕ) μετατρέπεται την 1/1/2018 σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ) με τήρηση απλογραφικών βιβλίων. Ποιος είναι ο φορολογικός χειρισμός του αδιανέμητου υπολοίπου κερδών εις νέο της 31/12/17 ποσού 300.000 ευρώ της μετατρεπόμενης ΕΠΕ; Προκύπτει ρητά από διάταξη νόμου υποχρέωση καταβολής φόρου διανομής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Προφανώς με την διατύπωση «φόρος διανομής» αναφέρεστε στον φόρο μερισμάτων, βάσει των διατάξεων των άρθρων 36 και 40, του ΚΦΕ. Ο εν λόγω φόρος που υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί του διανεμηθέντος μερίσματος παρακρατείται από το ΝΠ κατά την καταβολή του εισοδήματος στον δικαιούχο σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πολ. 1032/2015.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί επίσημα η θέση της διοίκησης για το ζήτημα της επιβολής φόρου μερισμάτων 15%, σε αποθεματικά κεφάλαια ή «κέρδη εις νέο», εταιρείας με διπλογραφικά βιβλία που μετατρέπεται σε προσωπική εταιρεία με απλογραφικά λογιστικά αρχεία. Μάλιστα, από την υπάρχουσα υφιστάμενη νομοθεσία δεν προκύπτει υποχρέωση της μετατρεπόμενης εταιρείας να διανείμει τα ήδη φορολογημένα αποθεματικά της, ή τα «κέρδη εις νέο», κατά το χρόνο μετατροπής της σε εταιρεία, η οποία υπαγόμενη στις διατάξεις της παρ. 2γ, του άρθρου 1, του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), τηρεί τα λογιστικά της βιβλία με το απλογραφικό σύστημα.

Κατά την γνώμη μας, εκ μόνου του γεγονότος της μετατροπής, δεν προκύπτει η υποχρέωση υπολογισμού φόρου μερισμάτων για το υπόλοιπο «κερδών εις νέο», αφού δεν υφίσταται πράξη κεφαλαιοποίησής του, ή πραγματικής διανομής.

Διαφορετική είναι η περίπτωση, κατά την οποία προκύπτει προϊόν εκκαθάρισης. Υπό την έννοια αυτή σύμφωνα με το άρθρο 57, του ΚΦΕ και των οριζομένων στην Πολ. 1059/2015, το προϊόν της εκκαθάρισης θεωρείται διανομή κέρδους κατά το φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, στο βαθμό που το εν λόγω προϊόν υπερβαίνει το καταβεβλημένο κεφάλαιο. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων από το νομικό πρόσωπο ή την νομική οντότητα που τίθεται σε εκκαθάριση. Όπως είναι όμως γνωστό, μετατροπή εταιρείας σε άλλη νομική μορφή, δεν συνεπάγεται την λύση και εκκαθάρισή της, αλλά την συνέχιση των εργασιών της στο επιχειρηματικό περιβάλλον, με διαφορετικό νομικό σχήμα. Συνεπώς, η υποχρέωση υπολογισμού φόρου μερισμάτων για τυχόν αδιανέμητα «κέρδη εις νέο» υφίσταται μόνο κατά τον χρόνο λήξης της εκκαθάρισης της εταιρείας (εφόσον το προϊόν της εκκαθάρισης υπερβαίνει το καταβληθέν εταιρικό κεφάλαιο) και όχι κατά την διαδικασία μετατροπής της σε άλλη νομική μορφή.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.