27 Δεκεμβρίου 2017

Δραστηριότητα στην Ελλάδα επιχείρησης με έδρα στην Βουλγαρία

Έλληνας επιτηδευματίας με έναρξη στην Βουλγαρία (έχει ΑΦΜ, μισθώνει έδρα & αγοράζει εξοπλισμό από εκεί) με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες αγροτικών εργασιών σε αγρότες στην Ελλάδα. Μπορεί να εκδίδει τιμολόγια σε έλληνες με το Βουλγάρικο ΑΦΜ; Τα τιμολόγια θα είναι με ή χωρίς ΦΠΑ; Οι Βούλγαροι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν στην Ελλάδα; Υπάρχει διαδικασία με το ΙΚΑ (ασφάλιση); Η διατήρηση της δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι πρόβλημα; Τί πρέπει να υπολογίζει σε φόρο εισοδήματος; Αν κάνει διακοπή δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, αλλά διαμένει εδώ μπορεί να γίνει φορολογικός κάτοικος Βουλγαρίας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 4, του ΚΦΕ: ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον: α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του (…).

Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο οι παρ. 3 και 4 προβλέπουν ότι για ένα ΝΠ θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, όταν ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Ο «τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης» είναι στην Ελλάδα με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα εξής:

α) τον τόπο άσκησης καθημερινής διοίκησης,

β) τον τόπο λήψης στρατηγικών αποφάσεων,

γ) τον τόπο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,

δ) τον τόπο τήρησης βιβλίων και στοιχείων,

ε) τον τόπο συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,

στ) την κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.

Σε συνδυασμό με τη συνδρομή των παραπάνω περιστατικών και συνθηκών είναι δυνατόν να συνεκτιμάται και η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων.

Εφόσον, λοιπόν, δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και ο Έλληνας κατοικεί μόνιμα στην Βουλγαρία, το εισόδημα που αποκτά από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα αυτή δεν φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά στη Βουλγαρία, αφού δεν διατηρεί στη χώρα μας μόνιμη εγκατάσταση (βλ. άρθρο 7, του Ν 2255/1994 ΣΑΔΦ και άρθρο 6, του ΚΦΕ). Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, ο Έλληνας θα εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών δίχως ΦΠΑ τόσο προς τους αγρότες του κανονικού, όσο και προς τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (άρθρο 41, του ΦΠΑ).

Επισημαίνεται ότι η φορολογική κατοικία ενός φυσικού προσώπου είναι μία. Αν όμως θα φορολογηθεί σε δύο χώρες, λόγω της απόκτησης εισοδημάτων ταυτοχρόνως το ίδιο φορολογικό έτος, είναι θέμα της οικείας ΣΑΔΦ (πρωτίστως) και της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας κάθε χώρας.

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλιση μισθωτών του εξωτερικού στην Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα πάντως με τον Κανονισμό του ΙΚΑ: « στην ασφάλιση υπάγονται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, τα πρόσωπα τα οποία εντός των ορίων της χώρας (σ.σ.: Ελλάδας) παρέχουν εξαρτημένη εργασία, έναντι αμοιβής κ.λπ.» 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.