4 Δεκεμβρίου 2017

Αύξηση κεφαλαίου με αδιάθετα ποσά κερδών προηγούμενων χρήσεων

Ομόρρυθμη εταιρεία (ή ανώνυμη εταιρεία) με διπλογραφικά βιβλία έχει στα αποτελέσματα προς διάθεση υπόλοιπο 600.000 που σχηματίστηκε από κέρδη των περιόδων 2014, 2015, 2016. Επειδή δεν έχει δυνατότητα να διανείμει το πιο πάνω ποσό σχεδιάζει να κάνει αύξηση κεφαλαίου το πάνω ποσό, θα αποτελέσει πόθεν έσχες για τους εταίρους;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32, του ΚΦΕ όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την Πολ. 1076/2015, για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που πραγματικά καταβλήθηκαν για την αύξηση κεφαλαίου εταιρειών. Υπάγονται κατ’ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση η αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας δεν θα ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο απόκτησης δεδομένου ότι δεν συνεπάγεται καταβολή ποσού από τα μέλη.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Πολ. 1042/2015, η κεφαλαιοποίηση κερδών παρελθουσών χρήσεων, εκλαμβάνεται ως διανομή κερδών και φορολογείται ως μέρισμα στα μέλη της εταιρείας (ισχύων συντελεστής 15%) εφόσον τα διανεμηθέντα κέρδη αφορούν περιόδους από το 2014 και έπειτα. Σε επίπεδο φυσικού προσώπου, η παραπάνω παρακράτηση φόρου 15% και η απόδοσή του στο Δημόσιο (από την εταιρεία), εξαντλεί την φορολογική υποχρέωση για το εισόδημα αυτό (άρθρο 36, παρ. 2 ΚΦΕ).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.