4 Δεκεμβρίου 2017

Επιστροφή ΦΠΑ λόγω αγοράς παγίου

Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο την εγκατάσταση δικτύων μπήκε σε επενδυτικό πρόγραμμα το 2013. Από το 2014 άρχισε να κάνει αγορές παγίων με αποτέλεσμα να αυξάνει το ΦΠΑ εισροών. Αυτή τη στιγμή έχει πιστωτικό ΦΠΑ της τάξεως των 12.000 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία για αίτηση επιστροφής ΦΠΑ (πρώτη φορά);

Θα υπάρξει έλεγχος και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτός;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η επιστροφή του ΦΠΑ προβλέπεται από το άρθρο 34, του Ν 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ). Η δε διαδικασία επιστροφής καθορίζεται από την Πολ. 1073/2004.

Κατ’ αρχάς σύμφωνα με την παρ. 1, του εν λόγω άρθρου, η επιχείρηση μπορεί να ζητήσει επιστροφή του φόρου που επιβάρυνε την απόκτηση αγαθού επένδυσης (παγίου) εφόσον υπάγεται στο κανονικό καθεστώς του φόρου αυτού. Περαιτέρω, πέραν της ειδικής αίτησης επιστροφής (βλ. άρθρο 4, της Πολ. 1073/2004) ο δικαιούχος υποβάλλει αναλυτική κατάσταση των παραστατικών (τιμολογίων) από τα οποία προκύπτει το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ που ζητά την επιστροφή του. Επιπλέον απαιτείται ΥΔ του Ν 1599/1986, με την οποία δηλώνει ότι τα επενδυτικά αγαθά δεν προορίζονται για μεταπώληση, ότι θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση φορολογητέων πράξεων ή απαλλασσομένων με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών (έστω και κατά ποσοστό), καθώς και τον τόπο εγκατάστασής τους. Τέλος, ΥΔ του Ν 1599/1986 ότι «οι συναλλαγές που θεμελιώνουν το δικαίωμα επιστροφής έχουν πραγματοποιηθεί, τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη κατάσταση είναι ακριβή και αληθή και ότι τα σχετικά παραστατικά υπάρχουν και φυλάσσονται στην επιχείρηση.»

Πέραν των ανωτέρω, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το σχετικό πιστωτικό υπόλοιπο στον κωδ. 503 της τελευταίας δήλωσης ΦΠΑ (μπορεί να γίνει και τροποποιητική δήλωση δίχως πρόστιμο βλ. άρθρο 54, του ΚΦΔ). Ενδέχεται κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών στο αρμόδιο Τμήμα ΦΠΑ της ΔΟΥ, να ζητηθεί και η εκτύπωση αυτής της δήλωσης ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί εντός της 5ετίας από την πραγματοποίηση της εκάστοτε συναλλαγής διαφορετικά τίθεται ζήτημα παραγραφής.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι συνήθως τυχόν φορολογικός έλεγχος γίνεται από την αρμόδια ΔΟΥ από στοιχεία που προσκομίζει ο δικαιούχος στο γραφείο του αρμόδιου ελεγκτή και περιορίζεται στις επίμαχες συναλλαγές.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.