8 Νοεμβρίου 2017

Χαρτόσημο 3,6% σε τίτλο κτήσης για απόκτηση πάγιου από ατομική επιχείρηση

Επιχειρηματίας με ατομική εταιρεία, που χρησιμοποιεί το προσωπικό του αυτοκίνητο για τη δουλειά του, θέλει να περνάει έξοδα, όπως βενζίνες στα βιβλία της ατομικής. Ο τίτλος κτήσης που θα γίνει, για να περάσει το αυτοκίνητο ως πάγιο της ατομικής, θα έχει χαρτόσημο 3,6%;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Εφόσον ο ατομικός επιχειρηματίας πρόκειται να κάνει χρήση του ιδιωτικού του αυτοκινήτου για την εξυπηρέτηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, θα εμφανίσει το πάγιο αυτό στα λογιστικά του βιβλία με την έκδοση τιμολογίου αγοράς (ή τίτλου «κτήσης» όπως συνηθίζεται να λέγεται). Την έκδοση του στοιχείου αυτού προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 10, του άρθρου 8, του Ν. 4308/2014 για αγορά αγαθού ή λήψη υπηρεσίας από ιδιώτη. Κατά την άποψή μας, οι ως άνω διατάξεις εφαρμόζονται και για αγαθά που ο επιχειρηματίας, ενώ αρχικά είχε αποκτήσει ως ιδιώτης, τα διαθέτει πλέον για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Πάντως, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μπορούν να αποδειχθούν, εν τοις πράγμασι, εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη ελεγκτικών επαληθεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί η χρήση του αυτοκινήτου στην επαγγελματική δραστηριότητα, όχι μόνο ως προς τα εκδιδόμενα παραστατικά εξόδων που αφορούν το όχημα, αλλά κυρίως ως προς την σύνδεση του αντικειμένου της ατομικής επιχείρησης με την αναγκαιότητα της ύπαρξης μεταφορικού μέσου, ιδίως δε επιβατικού.  

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Τελών Χαρτοσήμου (Ν.Δ. 4755/1930 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα), και συγκεκριμένα από τον συνδυασμό των άρθρων 12, 13 παρ.1α και 15 παρ.1α, στα τιμολόγια αγοράς επιβάλλονται τέλη χαρτοσήμου.

Τα  παραπάνω τέλη χαρτοσήμου είναι:

• με συντελεστή 2%, πλέον εισφορά ΟΓΑ 20%, δηλαδή σύνολο 2,4% εάν ο αγοραστής είναι Ανώνυμη Εταιρεία ή ΕΠΕ και

• με συντελεστή 3%, πλέον εισφορά ΟΓΑ 20%, δηλαδή σύνολο 3,6% εάν ο αγοραστής είναι οποιοσδήποτε άλλος ασκών επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω τέλη χαρτοσήμου αποδίδονται από τον αγοραστή στην αρμόδια ΔΟΥ ανά τρίμηνο και μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου. Για παράδειγμα τα τέλη των συναλλαγών του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2017, αποδίδονται με την υποβολή της σχετικής χειρόγραφης δήλωσης στην ΔΟΥ έως την 20η Νοεμβρίου 2017.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.