7 Νοεμβρίου 2017

Εισόδημα από πώληση ακινήτου αντιπαροχής

Εργολάβος ανέγερσης οικοδομών έχει απούλητα, από αντιπαροχή, τρία διαμερίσματα. Η ανέγερση της οικοδομής είναι προ του 2006 δηλαδή χωρίς ΦΠΑ. Σήμερα θέλει να βγει σε σύνταξη. Τι πρέπει να κάνει με τα τρία ακίνητα που πήρε ως αντιπαροχή; Και πώς θα φορολογηθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της κατασκευής και πώλησης ακινήτων ή τεχνικών έργων, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε πριν την 1.1.2006 δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ. Εφόσον, λοιπόν, τα ακίνητα αυτά κατασκευάστηκαν πριν το 2006 δεν προκύπτει θέμα αυτοπαράδοσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 7, του κώδικα ΦΠΑ, καθώς κατά την κατασκευή δεν ασκήθηκε δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εξόδων – δαπανών σύμφωνα με τα ανωτέρω. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ακίνητα δύνανται να μεταβιβαστούν εξολοκλήρου (κατά πλήρη κυριότητα) στο όνομα του ατομικού επιχειρηματία – εργολάβου, αφού καταβληθεί ο σχετικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων (Ν. 1587/1950) για τυχόν χιλιοστά που δεν ανήκουν σε αυτόν αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατοχή του οικοπεδούχου.

Εν συνεχεία, ο φορολογούμενος μπορεί να προβεί σε διακοπή εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ με την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει πλέον άλλα προϊόντα, εμπορεύματα ή πάγια περιουσιακά στοιχεία. Τονίζεται ότι ως προς τον φόρο εισοδήματος δεν προκύπτει έσοδο για την ατομική επιχείρηση, καθώς τα ακίνητα που προορίζονταν προς πώληση ουσιαστικά μεταβιβάζονται στον ατομικό επιχειρηματία άνευ ανταλλάγματος.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.