18 Ιουλίου 2017

Μπόνους μισθωτών

Εργοδότης (ατομική επιχείρηση) επιθυμεί ανάλογα με την απόδοση των εργαζομένων κατά τον προηγούμενο μήνα να χορηγεί μπόνους στο τέλος του, ενώ αν κάποιους μήνες κρίνει λιγότερο ικανοποιητική την απόδοσή τους να μην χορηγήσει καθόλου και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να διακόψει παντελώς αυτή την παροχή. Πρέπει κάτι τέτοιο να προβλέπεται στις συμβάσεις των εργαζομένων ή αρκεί όταν το χορηγεί να αναγράφεται στο σημείωμα πληρωμής το ποσό ως μπόνους; Ο ΦΜΕ πως θα υπολογιστεί; Στην ΑΠΔ γίνεται ξεχωριστή εγγραφή ή συναθροίζεται με τις τακτικές αποδοχές; Συμμετέχει το μπόνους στον υπολογισμό των δώρων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα μπόνους (πριμ παραγωγικότητας) που καταβάλλονται στους μισθωτούς αποτελούν πρόσθετη αμοιβή, πέραν της παροχής της εργασίας τους και ως εκ τούτου υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Συμπληρώνονται με τον κωδ. 10, στο πεδίο: «τύπος αποδοχών» της ΑΠΔ του μήνα που αφορούν, ενώ υπάγονται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% ανεξαρτήτως ύψους αυτών, με την προϋπόθεση ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές (Πολ. 1072/2015). Κατά την παρακράτηση, διενεργείται έκπτωση 1,5% (άρθρο 60, παρ. 3 ΚΦΕ). Ωστόσο, η έκπτωση αυτή καταργείται από 1/1/2018 (άρθρο 69, Ν 4472/2017). Τονίζεται, επίσης, ότι τα bonus όπως και κάθε άλλη πρόσθετη αμοιβή που δεν περιλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές, προστίθεται σε αναλογία 1/8 στο δώρο Χριστουγέννων ή 1/4 στο δώρο Πάσχα, εφόσον καταβλήθηκε εντός του διαστήματος 1/5 – 31/12 και 1/1/ -30/4, αντίστοιχα (βλ. άρθρο του Π. Ραπανάκη στο περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, τεύχος 11/2010).

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οποιαδήποτε αμοιβή καταβάλλεται επαναλαμβανόμενα μπορεί να θεωρηθεί μέρος των τακτικών αποδοχών και άρα ο μισθωτός να έχει αξίωση για τη μελλοντική διατήρησή της. Είναι προφανές ότι ο εργοδότης από την πλευρά του, θα πρέπει να περιλάβει σχετική αναφορά των αμοιβών αυτών στη σύμβαση εργασίας προκειμένου να καταβάλλει τα εν λόγω ποσά κατά τη δική του ευχέρεια. Η αναφορά αυτή μπορεί να γίνει στη σύμβαση ουσιωδών όρων του ΠΔ 156/1994.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.