3 Ιουλίου 2017

Τμηματική τιμολόγηση σε αποστολή αγαθών

Νομική οντότητα αγοράζει αγαθά από την Γερμανία. Τα τιμολόγια εκδίδονται τμηματικά, έστω για παράδειγμα ένα τιμολόγιο κάθε μήνα. Στο σύνολο τα τιμολόγια είναι 5, επομένως έχουν τιμολογηθεί σε 5 μήνες εντός της ίδιας χρήσης, έστω από Φεβρουάριο έως και Ιούνιο. Τα αγαθά όμως αποστέλλονται με το τελευταίο τιμολόγιο δηλαδή τον Ιούνιο. Πότε θα δηλωθούν τα αγαθά στην δήλωση intrastat και πότε θα υποβληθούν οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες listing βάσει των παραπάνω δεδομένων ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Συνήθης πρακτική όταν πρόκειται να ληφθούν προϊόντα από χώρα εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αποστολή παραστατικών που αποτελούν το λεγόμενο “προτιμολόγιο” ή pro – forma, στο οποίο αναγράφονται τα είδη των πωλούμενων αγαθών, η ποσότητα και άλλα στοιχεία που αφορούν τα αγαθά που αποστέλλονται. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το τιμολόγιο πώλησης (invoice) που σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία θα πρέπει να εκδίδεται το αργότερο έως την 15ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα άφιξης των  πωληθέντων αγαθών. Επομένως το  τιμολόγιο πώλησης θα παραδοθεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα μαζί με την αποστολή των αγαθών. Ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας, λοιπόν, θα υποβληθεί το αργότερο μέχρι την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του τιμολογίου, δηλαδή έως τις 26 Ιουλίου. 

Η δήλωση intrastat θα υποβληθεί μαζί με τη δήλωση ΦΠΑ του μήνα που παραλαμβάνονται τα αγαθά ανεξάρτητα από την ημερομηνία του τιμολογίου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.