15 Μαϊου 2017

Φορολογία εσόδων από συνέδριο σωματείου

Ιατρικό σωματείο διοργανώνει κάθε 3 χρόνια συνέδριο στο όποιο συμμετέχουν μέλη αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχουν έξοδα διανυκτέρευσης, έξοδα στο μπαρ (καφέδες κλπ). Εκτός από την συμμετοχή, ως έσοδο δίδονται και χορηγίες από φαρμακευτικές και ιατρικές εταιρείες.

1) Το προκύπτον έσοδο θεωρείται φορολογητέο ή απαλλασσόμενο;

2) Οι ανωτέρω δαπάνες θα θεωρηθούν σαν μη εκπιπτόμενες του άρθρου 23θ; και

3) Οι χορηγίες πώς αντιμετωπίζονται; Μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνονται για την προβολή τους;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τα δεδομένα του ερωτήματος προκύπτει ότι το Ιατρικό σωματείο δεν αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω της διοργάνωσης των συνεδρίων.

Γενικά οι δωρεές, συνδρομές μελών και οι χορηγίες προς ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δε θεωρούνται έσοδα και συνεπώς δε συμμετέχουν στο προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος (Πολ. 1044/2015). Παράλληλα, τα γενικά έξοδα που πραγματοποιεί το νομικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση του σκοπού του όπως λ.χ. ενοίκιο, έξοδα διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδριάσεων, κοινόχρηστα, ΔΕΚΟ κ.λπ. καταχωρίζονται στο απλογραφικό βιβλίο, δίχως να εκπίπτουν φορολογικά από τυχόν έσοδα που πραγματοποιεί το ΝΠ.

Αναφορικά, με συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του ΝΠ μπορείτε να ανατρέξετε σε προγενέστερη απάντηση: Συμπλήρωση Ε3-Ν , για νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δείτε επίσης στο site του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», άρθρο με τίτλο: «Οδηγός φορολογίας μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων».

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.