10 Απριλίου 2017

Μεταβίβαση δικαιώματος εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων

Υπερήλικη έχει το δικαίωμα επικαρπίας ακινήτου που αποτελείται από 6 ενοικιαζόμενα δωμάτια, ασκώντας ατομική επιχείρηση κατά βάση για ένα δίμηνο ετησίως. Για ευνόητους λόγους ενήργησε προχρονολογημένη διακοπή εργασιών και αναζητείται η φόρμουλα μεταβίβασης του δικαιώματος και κατ’ επέκταση άσκησης της ατομικής επιχείρησης από ανήλικο εγγονό της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τη θέση της Διοίκησης ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δυνατό να ασκηθεί και από ανήλικο (ο οποίος έχει συμπληρώσει το 10 έτος της ηλικίας του και άρα είναι ικανός για δικαιοπραξία βλ. άρθρο 128 του ΑΚ) εφόσον δηλωθεί στην φορολογική αρχή το πρόσωπο που ασκεί την γονική μέριμνα. Είναι δε εφικτή και η μεταβίβαση του δικαιώματος της επικαρπίας σε ανήλικο φορολογούμενο, εφόσον για την πράξη αυτή συναινέσει και ο ψιλός κύριος του συγκεκριμένου ακινήτου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11, του ΚΦΕ, τυχόν εισόδημα του ανήλικου από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί την γονική μέριμνα. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο τέκνο δε μπορεί να θεωρηθεί εξαρτώμενο μέλος στην περίπτωση που το εισόδημα που αποκτά από επιχειρηματική δραστηριότητα υπερβαίνει το όριο των 3.000 ετησίως.

Από τα ανωτέρω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση που το εισόδημα από την άσκηση της δραστηριότητας εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ετησίως, το ανήλικο τέκνο θεωρείται εξαρτώμενο μέλος. Επομένως, το εν λόγω εισόδημα θα φορολογηθεί στο όνομα του προσώπου που ασκεί τη γονική μέριμνα.

Σημειώνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1034/2016, η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανήλικου τέκνου θα υποβάλλεται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Διαφορετικά στην περίπτωση που το εισόδημα υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, το ανήλικο τέκνο θα υποβάλλει χωριστή δήλωση και θα φορολογηθεί για το εισόδημα αυτό στο όνομά του.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.