13 Δεκεμβρίου 2016

Εξάντληση κανονικής άδειας - Υποχρεωτική λήψη άνευ αποδοχών

Επιχείρηση παραμένει κλειστή μιάμιση εβδομάδα το Πάσχα και δυόμιση εβδομάδες την περίοδο των Χριστουγέννων, κάθε έτος, χορηγώντας άδεια στο προσωπικό της, καθώς και κάποιες μέρες το καλοκαίρι.

Εφαρμόζει εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Το διάστημα των 2 τελευταίων εβδομάδων του έτους εφαρμόζει 5μερο έτσι ώστε να καλυφτεί το 3μηνο με πλήρη απασχόληση που προβλέπει ο νομός.

Με δεδομένο ότι η άδεια έχει εξαντληθεί πριν την εφαρμογή του 5μερου τις 2 τελευταίες εβδομάδες του έτους, υπάρχει η δυνατότητα (υποχρεωτική;) για λήψη άδειας άνευ αποδοχών για το διάστημα αυτό;

Δικαιολογείται η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ;
 

Απάντηση:                              

Υποθέτουμε ότι η επιχείρηση ενημερώνει τους εργαζόμενους για την πρόθεσή της να χορηγεί την κανονική άδεια σε καθορισμένες περιόδους εντός του έτους. Σχετική αναφορά πρέπει να γίνεται στη Σύμβαση Γνωστοποίησης Ουσιωδών Όρων σύμβασης εργασίας (ΠΔ 156/1994).  Ακολούθως, με συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου μπορεί να χορηγηθεί άδεια στον δεύτερο, χωρίς αποδοχές. Η παραπάνω δυνατότητα στηρίζεται στο άρθρο 361 του Αστικού Κώδικα (ελευθερία συμβάσεων). Ωστόσο, με δεδομένο ότι η άδεια άνευ αποδοχών   δεν ρυθμίζεται ιδιαιτέρως από την Εργατική Νομοθεσία, ως προς τον ιδιωτικό  τομέα[1], θεωρείται σκόπιμο να συντάσσεται και να υπογράφεται σχετική σύμβαση, ώστε να τεκμαίρεται τόσο η απουσία του εργαζόμενου από τα καθήκοντά του, σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου από αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όσο και η κάλυψη του εργοδότη στην περίπτωση που πιθανόν συνέβαινε οποιοδήποτε γεγονός, εξ αιτίας του οποίου θα επιμεριζόταν ευθύνη σε αυτόν. Περαιτέρω, η άδεια χωρίς αποδοχές είναι μια μορφή αναστολής της σύμβασης εργασίας. Κατά τη διάρκεια αυτής, επομένως, η εργασιακή σύμβαση δεν λύεται μεν, αλλά απλώς αναστέλλεται η εκτέλεσή της. Σημειώνεται όμως, ότι διαφορετικά ορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση για τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, όπου οι ημέρες της άδειας άνευ αποδοχών δεν προσμετρούνται για τον υπολογισμό των επιδομάτων αυτών (ΚΥΑ 19040/1981, παρ. 4, άρθρο 1). Πάντως, ο χρόνος αδείας άνευ αποδοχών, αφού συνιστά χρόνο εργασιακής σχέσης, λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος υπηρεσίας για τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης, στην περίπτωση της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται διάταξη στην Εργατική Νομοθεσία που να θέτει ως προϋπόθεση λήψης της αδείας άνευ αποδοχών την λήψη της κανονικής αδείας, σε προηγούμενη χρονική στιγμή. Η κανονική άδεια ασφαλώς, ενδέχεται να προηγείται ή να έπεται της αδείας άνευ αποδοχών, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Τέλος, όπως ήδη σημειώθηκε πιο πάνω, επειδή η άδεια άνευ αποδοχών δεν προβλέπεται από διάταξη της Εργατικής Νομοθεσίας, συνιστά δικαίωμα του εργοδότη να την χορηγήσει στον μισθωτό που θα την ζητήσει. Ο εργοδότης, εφόσον αποφασίσει να την χορηγήσει, δεν υποχρεούται σε καταβολή μισθού (ούτε ο εργαζόμενος στην αξίωση αυτού) και σε έναν βαθμό είναι αμφίβολο, αν υπάρχει υποχρέωση για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αφού δεν υφίστανται αποδοχές. Στον βαθμό πάντως που η αναστολή διασφαλίζει την συνέχιση του συμβατικού δεσμού (δηλαδή δεν λύεται η σχέση, απλώς αναστέλλεται), ο εργοδότης θα πρέπει να θεωρείται υπόχρεος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (βλέπε: «ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ», Έκδοση 2013, Οικονομική Βιβλιοθήκη, σελ. 143). Στην πράξη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν δέχεται την άδεια άνευ αποδοχών και ζητά την καταβολή  των ασφαλιστικών εισφορών.



[1] Στον δημόσιο τομέα υφίστανται διατάξεις στον υπαλληλικό κώδικα, σχετικώς με λήψη άδειας άνευ αποδοχών.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.