6 Δεκεμβρίου 2016

Εισόδημα από μίσθωμα σε είδος

Σε περίπτωση ανέγερσης ακινήτου σε οικόπεδο τρίτου με μίσθωση που έγινε το 2013 για 22 χρόνια, το εισόδημα που ο εκμισθωτής δηλώνει από μίσθωμα σε είδος είναι η αξία του ακινήτου διά του αριθμού των ετών της μίσθωσης. Αν η διάρκεια της μίσθωσης μικρύνει, πώς πρέπει να υπολογισθεί το εισόδημα από μίσθωμα σε είδος για το υπόλοιπο διάστημα ως την νέα, συντομότερη λήξη; Πρέπει να υπολογισθεί το μίσθωμα σε είδος ξανά και αναδρομικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 39, του ΚΦΕ (Ν 4172/2013) όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με τις Πολ. 1069/2015 και 1103/2015, η πραγματοποίηση εξόδων ανέγερσης καθώς και προσθηκών ή βελτιώσεων σε υφιστάμενο κτίριο, από την πλευρά του μισθωτή, αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία για τον εκμισθωτή. Μάλιστα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πολ. 1103/2015, τα έξοδα κατασκευών και βελτιώσεων που πραγματοποιεί ο μισθωτής συνιστούν μίσθωμα σε είδος, είτε όταν υπάρχει διακριτή αναφορά στη συναφθείσα σύμβαση μίσθωσης, είτε όχι, εφόσον το κόστος των εργασιών επηρεάζει το συμφωνηθέν χρηματικό αντίτιμο. Να σημειώσουμε ότι όλα τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή εφόσον οι πραγματοποιηθείσες κατασκευές θα υπεισέλθουν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, μετά τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης. 
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις βελτιώσεων ή επεκτάσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν την 1.1.2014 και έχει ήδη προσδιοριστεί εισόδημα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2238/1994 (προηγούμενος ΚΦΕ), ο εκμισθωτής συνεχίζει να κατανέμει με τον ίδιο τρόπο το εισόδημα σε είδος που αποκτά στα λοιπά φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2014 και μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Επίσης, σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σύμβασης μίσθωσης, το σύνολο του υπολειπόμενου ποσού των δαπανών που έχει καταβληθεί για τη βελτίωση ή επέκταση που απομένει προς κατανομή θα δηλωθεί εφάπαξ ως εισόδημα από ακίνητα στο φορολογικό έτος που επήλθε η λύση. 
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι στην περίπτωση μείωσης της διάρκειας της αρχικής σύμβασης με νεότερη τροποποίηση, το υπόλοιπο του κόστους κατασκευής που απομένει θα πρέπει να προσδιορισθεί εκ νέου βάσει των ετών που απομένουν μέχρι τη λήξη της «νέας» σύμβασης. 
Παράδειγμα: Έστω ότι το ετήσιο μίσθωμα σε είδος ισούται με 5.000 ευρώ και απομένουν 10 έτη μέχρι τη λήξη της μίσθωσης. Σε περίπτωση που η διάρκεια μειωθεί σε 5 έτη, τότε ο εκμισθωτής θα πρέπει αντί για 5.000 να δηλώνει ως ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (δηλαδή: 5.000 χ 10 = 50.000 / 5= 10.000 ευρώ). 

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.