1 Σεπτεμβρίου 2016

Παροχή σε είδος από ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1219/2014 θεωρείται ως παροχή σε είδος και η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, η οποία από 1/1/2016 αποτιμάται σε 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, των επισκευών και συντηρήσεων κλπ. Στις λοιπές δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη τα καύσιμα, τα διόδια κλπ.

Μέσα στις λοιπές δαπάνες, τα ασφάλιστρα του οχήματος λαμβάνονται υπόψη ή όχι; Προκύπτει πουθενά ξεκάθαρα, από κάποια άλλη εγκύκλιο ότι δηλ. τα ασφάλιστρα περιλαμβάνονται ή όχι στην αγοραία αξία του οχήματος;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η παραπάνω ΠΟΛ. 1219/2014, στο σχετικό εδάφιο αναφέρει ότι η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, «αποτιμάται σε ποσοστό 80% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης». Δεν υπάρχει ο όρος «κ.λπ.». Κατά συνέπεια οι αναφερόμενες δαπάνες περιοριστικά λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό της ανωτέρω αξίας.

Σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες δαπάνες η ίδια ΠΟΛ συνεχίζει: «οι λοιπές δαπάνες που αφορούν τα υπόψη οχήματα (καύσιμα, διόδια κλπ) δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας του παραχωρούμενου εταιρικού οχήματος».

Όπως προκύπτει από τη χρήση του όρου «κ.λπ.» η απαρίθμηση εδώ των δαπανών, που δεν λαμβάνονται υπόψη είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική. Άρα όλες οι λοιπές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ασφάλιστρα αφού δεν αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της αγοραίας αξίας.

Σημειώνεται τέλος ότι με τις αλλαγές που επήλθαν από τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 44, του Ν. 4389/2016 από το φορολογικό έτος 2016 και έπειτα το ως άνω ποσοστό διαμορφώνεται σε 80%.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.