29 Αυγούστου 2016

Επιστροφή ΦΠΑ εταιρείας - Εφαρμογή κλάσματος PRORATA

ΙΚΕ έχει αντικείμενο ασφάλειες. Ξεκίνησε τις εργασίες με απαλλαγή ΦΠΑ και ΚΑΔ 66221002 Τα τιμ. των εξόδων καταχωρούνταν στα βιβλία μαζί με το ΦΠΑ. Μετά από 6 μήνες πρόσθεσε ΚΑΔ που την υποχρέωσε σε ΦΠΑ. Έκδωσε τιμ. και απέδωσε το χρεωστικό ΦΠΑ. Μετά τα έξοδα καταχωρούταν χωριστά η καθαρή αξία και χωριστά το ΦΠΑ. Έχει πλέον δημιουργηθεί ένα μεγάλο πιστωτικό ΦΠΑ. Μπορεί να γίνει αίτηση επιστροφής; Αν όχι, από την στιγμή που δεν είχε άλλο έσοδο με ΦΠΑ μπορούν τα έξοδα να περαστούν συνολικά και να κερδίσει η ΙΚΕ το έξοδο κάνοντας αλλαγή στις δηλώσεις ΦΠΑ μαζί με εκπρόθεσμη διακοπή ΚΑΔ στο μητρώο;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Προτού προβείτε σε αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ θεωρούμε σκόπιμο να ανατρέξετε στις διατάξεις του άρθρου 31, αναφορικά με την υποχρέωση εφαρμογής του κλάσματος prorata επί του συνολικού φόρου εισροών που επιβάρυνε τα έξοδα της εταιρείας, καθώς από τα δεδομένα του ερωτήματος φαίνεται ότι εταιρεία όφειλε να μειώσει το ποσό του ΦΠΑ των εξόδων της, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

Γενικά, οι επιχειρήσεις που ασκούν περισσότερες της μίας δραστηριότητες και ταυτόχρονα για κάποιες από αυτές δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των δαπανών (άρθρο 22 του ΦΠΑ), θα πρέπει να μειώνουν το ποσό του εκπιπτόμενου φόρου αναλογικά με το ύψος των εσόδων από τη δραστηριότητα για την οποία δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου σε σχέση με τα συνολικά έσοδα.

Οι σχετικοί υπολογισμοί για τον καθορισμό του κλάσματος prorata γίνονται εξωλογιστικά, ενώ η τυχόν διαφορά που προκύπτει τακτοποιείται στη περιοδική δήλωση  που υποβάλλεται μέχρι το τέλος του 4ου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, δηλαδή του Α τριμήνου ή του μηνός Μαρτίου κατά περίπτωση (Πολ. 1205/2015). Εφόσον, λοιπόν, έχουν εφαρμογή οι ως άνω διατάξεις, η εταιρεία θα πρέπει να μειώσει το πιστωτικό υπόλοιπο του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που μετά την εφαρμογή του συντελεστή prorata απομένει πιστωτικό ποσό, είναι εφικτή η επιστροφή του.

Τέλος, η καταχώριση των εξόδων στα λογιστικά αρχεία της εταιρείας θα πρέπει να γίνεται ως επί το πλείστον με την καθαρή αξία και χωριστά ο αναλογών ΦΠΑ. Εν συνεχεία, στο τέλος της χρήσης, με την εφαρμογή του κλάσματος prorata, το μέρος του φόρου που δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση θα μεταφέρεται από τον λογαριασμό υποχρέωσης (απαίτησης) προς το δημόσιο, σε λογαριασμό εξόδου.

Υπενθυμίζεται, σε ότι αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ, πως εκτός από την περίπτωση που αυτός καταβλήθηκε στο Δημόσιο εξαρχής αχρεωστήτως, οι λοιπές περιπτώσεις επιστροφής αναφέρονται στα εξής:

  1. Προκύπτει μεν  πιστωτικό υπόλοιπο, ωστόσο αυτό δεν μεταφέρεται σε επόμενη περίοδο για έκπτωση ή σε περίπτωση μεταφοράς του η έκπτωση δεν κατέστη δυνατή.
  2. Το πιστωτικό υπόλοιπο οφείλεται σε διαφορά συντελεστών εκροών-εισροών.
  3. Το πιστωτικό υπόλοιπο, αφορά αγαθά επένδυσης (πάγια), που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 33 του Ν 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.