29 Αυγούστου 2016

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος σε λύση νομικής οντότητας

Το Δεκέμβριο του 2015 συστάθηκε ΕΕ με αντικείμενο εργασιών την παροχή μηχανογραφικών υπηρεσιών. Υποβλήθηκε για τη χρήση 2015 κανονικά η ΦΔ 2015 (έντυπο Ν) με υπολογισμό φόρου και μειωμένης προκαταβολής. Στην περίπτωση που η παραπάνω ΕΕ προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών της μέσα στη χρήση 2016, θα χρειαστεί να πληρώσει μέσω της υποβολής της ΦΔ για τη χρήση 2016 προκαταβολή φόρου? Πόσες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλει και με ποιους τρόπους μπορεί να προβεί σε λύση-εκκαθάριση, δηλαδή τι απαιτείται να κάνει σχετικά με Γ.Ε.ΜΗ-ΔΟΥ κλπ?

 

Απάντηση:

Η προσωπικές εταιρείες λύονται με ή χωρίς εκκαθάριση, ανάλογα τι προβλέπεται στο καταστατικό τους. Εφόσον όμως οι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, τη λύση της, ακολουθεί η εκκαθάριση (άρθρο 268 του Ν.4072/2012).

Στην περίπτωση που μετά τη λύση έπεται το στάδιο της εκκαθάρισης, συντάσσεται ισολογισμός έναρξης (κατά την έναρξη της εκκαθάρισης) και τελικός ισολογισμός λήξης της εκκαθάρισης. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η εκκαθάριση γίνεται αμέσως οι ως άνω δύο ισολογισμοί μπορεί να παρουσιάζουν τα ίδια οικονομικά στοιχεία. Ο τελικός ισολογισμός εκκαθάρισης μπορεί να ενσωματώνεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό που συντάσσεται για την οριστική λύση της εταιρείας. Το εν λόγω συμφωνητικό υπογράφεται από τα μέλη της προσωπικής εταιρείας και αφού πρώτα επικυρωθεί από το τμήμα ΦΠΑ της αρμόδιας ΔΟΥ, προσκομίζεται για δημοσίευση στην υπηρεσία ΓΕΜΗ του επιμελητηρίου. Τονίζεται ότι δεν απαιτείται πλέον η επικύρωση του συμφωνητικού στο Ταμείο Νομικών και το Ταμείο Πρόνοιας δικηγόρων. Με τη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ, δημοσιεύεται και η ανακοίνωση της λύσης της εταιρείας και της διαγραφής της από το επιμελητήριο.

Η σχετική ανακοίνωση εκτυπώνεται μέσω της ιστοσελίδας https://www.businessregistry.gr/publicity/index και εν συνεχεία προσκομίζεται στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ (Πολ.1045/2015) για την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών (έντυπο Μ4). Διευκρινίζεται ότι πριν την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης ο εκπρόσωπος της εταιρείας θα πρέπει πρώτα να έχει πάρει την έγκριση του τμήματος ΚΒΣ. Η σχετική έγκριση δίνεται εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υφίστανται πλέον σε λειτουργία φορολογικοί μηχανισμοί ή ταμειακές μηχανές από την εταιρεία.

 

Φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος

Μετά τη δήλωση διακοπής εργασιών της εταιρείας στο τμήμα μητρώου, θα πρέπει να υποβληθούν δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εφόσον η εταιρεία κατά τη λύση της εισήλθε στο στάδιο της εκκαθάρισης. Η πρώτη δήλωση θα αφορά την περίοδο από 1.1.2016 έως την τελευταία ημέρα λειτουργίας και η δεύτερη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα αφορά το διάστημα από την έναρξη μέχρι τη λήξη της εκκαθάρισης. Ωστόσο, αν η εκκαθάριση της εταιρείας διαρκεί πέραν του έτους, η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλλει μία δήλωση για κάθε έτος που διαρκεί η εκκαθάριση (παρ. 2, του άρθρου 68, του ΚΦΕ). Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (Πολ. 1049/2016). Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την τελευταία φορολογική δήλωση της εταιρείας δεν υπολογίζεται προκαταβολή ΦΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.