25 Αυγούστου 2016

Απασχόληση ασφαλισμένου στον ΟΓΑ και συνταξιούχου

Ασφαλισμένος στον ΟΓΑ ως μέλος αγροτικής οικογένειας και όχι ως αγρότης, μπορεί να εργαστεί με σύμβαση εργασίας σε ιδιωτική επιχείρηση διατηρώντας τον ΟΓΑ ως ασφαλιστικό φορέα;

Σε περίπτωση συγγένειας πρώτου βαθμού με τον εργοδότη, πχ γονιός ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, είναι απαραίτητη η ύπαρξη σύμβασης εργασίας ή μπορεί να βοηθά στην επιχείρηση χωρίς σύμβαση χάρις στην ιδιότητα του γονιού;

Τι ισχύει στην περίπτωση που ο γονιός είναι συνταξιούχος του δημοσίου;

 

Απάντηση:

 

Το ερώτημά σας διακρίνεται σε επιμέρους ερωτήματα, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται (;) μεταξύ τους.

1. Σε ότι αφορά το πρώτο επιμέρους ερώτημα, το μέλος αγροτικής οικογένειας, καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάγεται σε άλλη κύρια η επικουρική ασφάλιση, άλλου ασφαλιστικού φορέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την σύσταση, ασφάλιση και λειτουργία του ΟΓΑ (Ν 4169/1961, Ν 2458/1997 κ.λπ.) ως Ταμείου κύριας ασφάλισης αγροτών, σχετικώς με την χορήγηση παροχών συντάξεων γήρατος - χηρείας και την παροχή ιατρικής περίθαλψης στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, με ταυτόχρονη  ασφαλιστική προστασία, κυρίως με προσθήκη παροχών όπως σύνταξη αναπηρία, φαρμακευτική περίθαλψη κ.α., στην ασφάλιση του Οργανισμού υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια: «Οι συστηματικά και κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, προσωπικά ή με αυτεπιστασία: αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους».

Περαιτέρω, σε περίπτωση ασφάλισης των ως άνω προσώπων σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, επέρχεται διακοπή στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Σημειώνεται δε ότι  αν πρόκειται για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, απαιτείται φωτοαντίγραφο του αποσπάσματος ατομικού Λογαριασμού ασφάλισης, από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης στον νέο φορέα (μήνας - έτος).

Σε κάθε περίπτωση, το σχετικό ως άνω δικαιολογητικό αναζητείται αυτεπαγγέλτως και υποχρεωτικώς, από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού. Ωστόσο, αν το έχει ο ενδιαφερόμενος στην κατοχή του θα πρέπει να το προσκομίσει στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΟΓΑ.

2. Το ζήτημα της απασχόλησης μελών της οικογένειας, σε επιχείρηση του εργοδότη, δηλαδή η απασχόληση της συζύγου ή του συζύγου (αναλόγως), των τέκνων τους, ή των ανήλικων αδελφών, ή ακόμη των προγόνων τους, έχει μια ιδιαίτερη ιδιομορφία και έτσι αντιμετωπίζεται τόσο από τον νομοθέτη, όσο και από την δικαστηριακή νομολογία. Τα μέλη της οικογένειας του εργοδότη, εφόσον συμβιώνουν με αυτόν (τον εργοδότη) και ασφαλώς διατρέφονται από αυτόν, αν απασχολούνται στην επιχείρησή του, θεωρείται ότι δεν υφίσταται το στοιχείο της παροχής εξαρτημένης εργασίας, εξ αιτίας του γεγονότος ότι εν τοις πράγμασι, βάσει των ανωτέρω, υπάρχει στενός οικογενειακός δεσμός, που δεν αμφισβητείται. Ενδέχεται δε, η εργασία να παρέχεται στο πλαίσιο ηθικής ή και παραδοσιακής υποχρέωσης.

Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις πράγματι, είναι δυνατόν να εκτιμηθεί, ότι τα μέλη της οικογένειας του εργοδότη, όπως ορίσθηκαν ανωτέρω, μπορεί να παρέχουν εξαρτημένη εργασία, στο πλαίσιο ατομικής σύμβασης, βάσει των όσων ισχύουν στην εργατική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, αν προκύπτει από, επισήμως και νομίμως τηρούμενα  λογιστικά βιβλία βάσει της ισχύουσας λογιστικής νομοθεσίας (ΕΛΠ), ότι καταχωρίζεται μισθός ως δαπάνη και επίσης ότι καταβάλλονται καθαρές αποδοχές, παρακρατούμενοι φόροι (αν προκύπτει τέτοια υποχρέωση) και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πράγματι το απασχολούμενο μέλος, εργάζεται κατά κύριο επάγγελμα στην επιχείρηση αυτή, μπορεί να θεμελιωθεί το συμπέρασμα ότι υφίσταται σχέση εξαρτημένης εργασίας, με τις ανάλογες συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, εξετάζονται και πραγματικά περιστατικά που συνδέονται με αυτήν την απασχόληση. Για παράδειγμα, κάποια εξειδίκευση που διαθέτει το μέλος της οικογένειας, ώστε αυτή να καθιστά αναγκαία την προσφορά της εργασίας του.

3. Σε ότι αφορά το τρίτο επιμέρους ερώτημα, αν εννοείτε ότι αυτός που θα κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης, είναι ήδη συνταξιούχος του δημοσίου, θα έχει επιπτώσεις στο ποσό της σύνταξής του. Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τις σχετικές Εγκυκλίους του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ν 4387/2016) για την μείωση που θα υποστεί το ποσό της σύνταξης και τυχόν άλλες συνέπειες από την ενέργεια αυτή.

  

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.