1 Αυγούστου 2016

Πώληση παγίων ατομικής επιχείρησης από πατέρα σε γιο

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (Πχ αρτοποιείο ) κάνει διακοπή εργασιών ο πατέρας και θέλει να πουλήσει τον πάγιο εξοπλισμό της επιχείρησης στο γιο του - κάνει έναρξη εργασιών. Τι παραστατικά πρέπει να εκδοθούν σύμφωνα με τα ΕΛΠ. Σε τι αξία πρέπει να κοπεί τιμολόγιο; Εξαρτάται από την αναπόσβεστη αξία; Πρέπει να συμπεριληφθεί και χαρτόσημο στην καθαρή αξία 3,6% και όχι ΦΠΑ λόγω αγοράς από ιδιώτη;

Απάντηση:

Ο πατέρας είχε (ή έχει) τη δυνατότητα, πριν την οριστική διακοπή των εργασιών της ατομικής επιχείρησής του, να πωλούσε τον εξοπλισμό, με έκδοση τιμολογίου και φυσικά υπολογισμό ΦΠΑ.  Μετά την διακοπή των εργασιών, πωλεί τον εξοπλισμό ως ιδιώτης πλέον, οπότε θα εκδώσει σχετικό παραστατικό ο αγοραστής (δηλαδή ο υιός, ο οποίος υποτίθεται ότι έχει προχωρήσει σε έναρξη εργασιών). Περαιτέρω, η αξία πώλησης του εξοπλισμού είναι θέμα συμφωνίας των δύο συμβαλλόμενων μερών και δεν εξαρτάται από την αναπόσβεστη αξία του, η οποία εμφανίζεται στα βιβλία του πωλητή, ή στα χέρια του, ως ιδιώτη. Εν τούτοις, ο πωλητής θα πρέπει να έχει υπόψη του τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 33, του ΦΠΑ, που καθορίζουν τον διακανονισμό της ετήσιας έκπτωσης του φόρου που επιβάρυνε την αγορά του παγίου, εφόσον δεν έχει παρέλθει πενταετία (πενταετής διακανονισμός).

Η αξία που θα αναγράφεται στο τιμολόγιο πώλησης ή στο τιμολόγιο αγοράς, κατά περίπτωση, θα είναι η αξία κτήσης για τον αγοραστή, προκειμένου να διενεργεί, στη συνέχεια, τις αποσβέσεις που αναλογούν.

Συνεπώς, για την πώληση του εξοπλισμού θα εκδοθεί τιμολόγιο από τον πωλητή επί του οποίου θα υπολογισθεί ΦΠΑ. Τέλη χαρτοσήμου θα υπολογισθούν μόνο στην περίπτωση που ο εξοπλισμός έχει περιέλθει στον επιχειρηματία ύστερα από διακοπή της δραστηριότητάς του, με τη διαδικασία της αυτοπαράδοσης και συνεπώς τα πωλεί ως ιδιώτης, με τιμολόγιο που εκδίδει ο αγοραστής (τίτλος κτήσης, ή τιμολόγιο αγοράς κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή η συνολική αξία των παγίων που θα αναγράφεται στον τίτλο κτήσης δε θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ, αλλά με τέλη χαρτοσήμου 3% πλέον την  εισφορά υπέρ ΟΓΑ 20%, ήτοι: 0,6%, ήτοι συνολικά 3,6%. Τα τέλη χαρτοσήμου αυτά συνήθως βαρύνουν τον αγοραστή, δηλαδή, η επιχείρηση που μεταβιβάζει τα πάγια και εκδίδει τον τίτλο κτήσης (πρώην τιμολόγιο αγοράς, Πολ. 1004/2013, άρθρο 6, παρ. 5) εισπράττει το συμφωνηθέν ποσό πλέον των τελών του χαρτοσήμου και  αποδίδει το σχετικό ποσό στην ΔΟΥ με την υποβολή χειρόγραφης δήλωσης και την έκδοση ταυτότητας οφειλής.

Τα τέλη χαρτοσήμου επιβαρύνουν την τελική αξία αγοράς του εξοπλισμού, μαζί με τυχόν λοιπά έξοδα που θα γίνουν μέχρι την θέση σε λειτουργία του (άρθρο 18 ΕΛΠ).

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.