15 Ιουνίου 2016

Αλλαγή Εμπορευμάτων Μας Εντός Εγγύησης

Η εταιρία μας πουλά μόνο χονδρική προϊόντα της σε πολυκαταστήματα. Υπάρχει περίπτωση σε κάποιους πελάτες λιανικής για καλύτερη εξυπηρέτηση όταν έχουν ελλειμματικό προϊόν να πηγαίνουν στο δικό μας εξωτερικό συνεργάτη (service) και εκεί να του κάνουμε απευθείας αντικατάσταση παρόλο που το έχει αγοράσει από πολυκατάστημα και όχι από εμάς. Το εξουσιοδοτημένο κατάστημα service το κάνει αντικατάσταση με δελτίο αποστολής με σκοπό αντικατάσταση ελαττωματικού κατά εντολή μας καθότι έχουμε δικό μας στοκ αποθηκευμένο για τέτοια χρήση εκεί. Είναι σωστός ο χειρισμός αυτός? Πρέπει να ενημερώσουμε την ΔΟΥ για αυτό?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι σχετικά με τις πράξεις που διενεργούνται στο πλαίσιο εγγυήσεων καλής λειτουργίας αγαθών εκδόθηκε η Πολ. 1164/2013. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω απόφαση: «η δωρεάν επισκευή αγαθών (υπηρεσία και ανταλλακτικά) στα πλαίσια της εγγύησης καλής λειτουργίας δεν συνιστά φορολογητέα πράξη, δεδομένου ότι η πράξη αυτή συνιστά υποχρέωση του πωλητή για την οποία στην τιμή πώλησης των αγαθών έχει ήδη υπολογιστεί και έχει κατά συνέπεια φορολογηθεί το ενδεχόμενο κόστος για την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που καλύπτεται από την εγγύηση». Επομένως, για τις επισκευές και παραδόσεις ανταλλακτικών που συντελούνται στο πλαίσιο της εγγύησης πωληθέντων αγαθών, δεν πραγματοποιείται φορολογητέα πράξη και άρα δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού εσόδου από τον πωλητή των αγαθών.

Περαιτέρω, για την διακίνηση των ανταλλακτικών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εγγύησης, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η έκδοση συνοδευτικού στοιχείου διακίνησης, καθώς δεν εκδίδεται άμεσα στοιχείο αξίας (παρ. 5.8.2 του άρθρου 5, της Πολ. 1003/2014) με την παράδοση των αγαθών αυτών. Το γεγονός ότι τα εν λόγω αγαθά μεταφέρονται μαζικά σε συνεργάτες της επιχείρησης από όπου προορίζονται να δοθούν σε αντικατάσταση των πωληθέντων που παρουσίασαν ελάττωμα, δε διαφοροποιεί την παραπάνω διαδικασία. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να αναγράφεται στο σχετικό στοιχείο διακίνησης ο εν λόγω σκοπός. Τέλος, αξίζει να αναφερθούν οι διατάξεις των περ. α, παρ. 4 και παρ. 5, του άρθρου 2, του Ν 4308/2014, σύμφωνα με τις οποίες κάθε οντότητα υποχρεούται να τηρεί αρχείο ιδιόκτητων αποθεμάτων, καθώς και αρχείο αποθεμάτων τρίτων στα οποία να καταγράφονται τα αποθέματα ανά αποθηκευτικό χώρο, διακεκριμένα. Ιδιαίτερη γνωστοποίηση δεν απαιτείται στην ΔΟΥ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.