6 Ιουνίου 2016

Τροποποίηση άρθρων καταστατικού ΙΚΕ με ιδιωτικό Συμφωνητικό

ΕΠΕ μετατρέπεται σε ΙΚΕ με συμβολαιογραφική πράξη. Η ύπαρξη συμβολαιογραφικής πράξης κατά την μετατροπή αναιρεί το δικαίωμα των εταίρων της ΙΚΕ να κάνουν στην συνέχεια αλλαγές καταστατικού, όπως αύξηση κεφαλαίου, τροποποίηση σκοπού, επέκταση χρόνου ζωής κ.λπ. με ιδιωτικό συμφωνητικό; (δικαίωμα που έχουν οι εταίροι κάθε ΙΚΕ που ιδρύεται με ιδιωτικό συμφωνητικό). Μπορούν δηλαδή  οι εταίροι αυτής της ΙΚΕ να τροποποιήσουν το καταστατικό της με ιδιωτικό συμφωνητικό χωρίς προσφυγή σε συμβολαιογράφο; Υπάρχουν αποφάσεις εταίρων της ΙΚΕ που πρέπει να επικυρωθούν οπωσδήποτε με συμβολαιογραφική πράξη;

 

Απάντηση:

Σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν 4072/2012 («Η ιδρυτική πράξη ΙΚΕ»), η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ), συνιστάται από ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ονομάζονται ιδρυτές. Η πράξη σύστασης της παραπάνω νομικής μορφής εταιρείας καταρτίζεται με έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει και το καταστατικό της. Το έγγραφο αυτό είναι συμβολαιογραφικό, μόνο αν το επιβάλλει ειδική διάταξη νόμου, όπως για παράδειγμα, αν εισφέρονται στην εταιρεία ακίνητα, για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται ο τύπος αυτός. Ωστόσο, μπορεί να επιλεγεί από τα μέρη, το συστατικό έγγραφο να είναι συμβολαιογραφικό, για λόγους που οι ιδρυτές εκτιμούν ότι διασφαλίζουν την μεταξύ τους συνεργασία. Ο νόμος δεν επιβάλλει την κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Διαφορετική υποχρέωση είναι η δημοσιότητα. Έτσι, η σύσταση της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας γίνεται με εγγραφή της εταιρείας στο Γ.Ε.ΜΗ. Στο Γ.Ε.ΜΗ. επίσης, υποβάλλονται σε δημοσιότητα (άρθρο 16 του Ν 3419/2005) και οι τροποποιήσεις του καταστατικού, καθώς και όσα άλλα στοιχεία αναφέρονται, ως ανάλογη υποχρέωση, στις σχετικές διατάξεις.

Περαιτέρω, βάσει του άρθρου 107 του Ν 4072/2012, εταιρεία άλλης μορφής, όπως η ΕΠΕ του ερωτήματος, μπορεί να μετατραπεί σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με απόφαση των εταίρων, η οποία λαμβάνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο για την περίπτωση λύσης της  ΕΠΕ. Ρητά αναφέρεται στον νόμο, ότι για την μετατροπή ακολουθείται η διαδικασία που απαιτείται και για την σύσταση της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (όπως προβλέπεται στο άρθρο 51 του ως άνω νόμου), με συνακόλουθη υποχρέωση, η απόφαση για μετατροπή με το καταστατικό της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, να καταχωριστεί στο Γ.Ε.ΜΗ..

Συνεπώς, από τα παραπάνω προκύπτει ότι για την μετατροπή ΕΠΕ σε ΙΚΕ (άρθρο 44 Ν 3190/1955), απαιτείται η κατάρτιση συμβολαιογραφικού εγγράφου, όμως η αξίωση συμβολαιογραφικού εγγράφου δεν θα υπάρχει πλέον, από την στιγμή που η ΕΠΕ μετατρέπεται σε ΙΚΕ.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.