25 Μαϊου 2016

Ε9 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

Ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων διώροφο ανεγείρεται από ΟΕ σε οικόπεδο εκμισθωμένο από φυσικό πρόσωπο (ο όποιος είναι και ομόρρυθμο μέλος της ΟΕ). Το ξενοδοχείο έχει λάβει και το ειδικό σήμα λειτουργίας κύριων τουριστικών καταλυμάτων από τον ΕΟΤ. Στο Ε9 το φυσικό πρόσωπο, θα το δηλώσει ενιαίο σε μια γραμμή όλα τα διαμερίσματα και με τι κωδικό; Επίσης στην άδεια οικοδομής αναφέρεται το σύνολο κύριων και βοηθητικών χώρων. Έχουμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε κάποια τμ που αναλογούν σε βεράντες και πλατύσκαλα, ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος; Ευχαριστώ πολύ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα φυσικά πρόσωπα θα συμπληρώσουν και φέτος την δήλωση Ε9 βάσει των οδηγιών που έχει υποδείξει το υπουργείο με την έκδοση της Πολ. 1237/2014.

Καταρχάς εφόσον υπάρχει άδεια οικοδομής, καθώς και ειδικό σήμα λειτουργίας κύριων τουριστικών  καταλυμάτων από τον Ε.O.T.,  στη στήλη 9 “κατηγορία ακινήτου” (του εντύπου Ε9) θα αναγραφεί ο κωδικός 9 “Τουριστική εγκατάσταση”.

Αν το ξενοδοχείο είναι υπό ανέγερση και για το 2015 χαρακτηρίζεται ως ημιτελές, θα πρέπει στη στήλη 10 “ειδικών συνθηκών” να αναγραφεί ο κωδικός 99. Στην περίπτωση δε που δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί, τότε θα πρέπει στη στήλη 30 “ηλεκτροδοτούμενο” να αναγραφεί η λέξη “ΟΧΙ”. Στην στήλη 32 “ειδική κατηγορία” θα πρέπει να συμπληρωθεί ο κωδικός 8 γιατί ήταν κενό το κτίσμα.

Περαιτέρω, εφόσον πρόκειται για ημιτελές κτίσμα, η επιφάνεια του ξενοδοχείου θα δηλωθεί ενιαία σε μία γραμμή και ως όροφος θα συμπληρωθεί ο υψηλότερος. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συμπληρωθούν οι στήλες του Ε9 που αφορούν το οικόπεδο πάνω στο οποίο υφίσταται το κτίσμα με τα στοιχεία του οικοπέδου, καθώς επίσης και η στήλη 22 “Συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο” που θα αναγραφούν τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου.

Τέλος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1237/2014, αναγράφεται η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων ανά όροφο με την προσθήκη της επιφάνειας χώρων όπως κλιμακοστάσια, εξωτερικοί τοίχοι και τα πλατύσκαλα. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η αφαίρεση των εν λόγω επιφανειών στην περίπτωση που δεν υφίσταται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.