23 Μαϊου 2016

Μεταβίβαση υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας σε άλλη επιχείρηση

Κυπριακή εταιρεία ltd δραστηριοποιείται στην Ελλάδα έχοντας ιδρύσει υποκατάστημα ΕΠΕ με Ελληνικό ΑΦΜ και έναν Έλληνα διαχειριστή. Με ποιόν τρόπο και ποιές διαδικασίες θα μπορούσε το υποκατάστημα της Κυπριακής εταιρείας να μεταβιβάσει το Ελληνικό υποκατάστημα με τον ίδιο Ελληνικό ΑΦΜ και να συνεχίσει να υφίσταται ως ΕΠΕ ή Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με Έλληνες εταίρους χωρίς όμως την ύπαρξη της Κυπριακής εταιρείας η οποία θα διαλυθεί.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από την υφιστάμενη μέχρι σήμερα νομοθεσία, στους Ν. 2166/1993 και 1297/1972 προβλέπεται η εισφορά κλάδου ή τμήματος εταιρείας (ακόμη και ατομικής επιχείρησης) για την σύσταση ΕΠΕ ή ΑΕ, κατά περίπτωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ερμηνεία της Πολ. 1080/1994, επιτρέπεται η μετατροπή και ο μετασχηματισμός σε ΕΠΕ ή ΑΕ, υποκαταστήματος αλλοδαπής επιχείρησης με τις διατάξεις του Ν. 2166/1993. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, είναι εφικτή::

α) Η μετατροπή επιχείρησης οποιασδήποτε μορφής και αντικειμένου εργασιών που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, σε ΑΕ ή ΕΠΕ (όπως ατομικής επιχείρησης, προσωπικής εταιρείας, εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, συνεταιρισμού και αλλοδαπής επιχείρησης).

και

β) Η συγχώνευση επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής εγκατεστημένων στην Ελλάδα, σε ΑΕ ή ΕΠΕ.

Σημειώνεται δε ότι, πέραν των ανωτέρω, η κυπριακή εταιρεία μπορεί αφού μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία και τις λειτουργίες του υποκαταστήματός της (δικαιώματα, εμπορικά σήματα και την πελατεία) σε ελληνική εταιρεία που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, στη συνέχεια να προβεί σε διακοπή εργασιών.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.