31 Μαρτίου 2016

Υποχρεώσεις Listing & Intrastat

Ερώτημα:

Νομική οντότητα αγοράζει αγαθά από το εξωτερικό. α)Τα αγαθά έρχονται από τρίτη χώρα αλλά μας τιμολογεί το υποκατάστημα της, που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. β)Τα αγαθά έρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά μας τιμολογεί το υποκατάστημα της που βρίσκεται σε τρίτη χώρα. Ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας στις δύο αυτές περιπτώσεις τόσο στο listing όσο και στην intrastat? Αν στις παραπάνω περιπτώσεις αντί για το υποκατάστημα η συναλλαγή γινόταν με μια άλλη εταιρεία του εξωτερικού χωρίς η μία ξένη εταιρεία να έχει σχέση με την άλλη ξένη εταιρεία τότε θα άλλαζε κάτι ή όχι?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο ερώτημα τίθενται δύο ζητήματα:

Α. Μεταφορά αγαθών από τρίτη χώρα στην Ελλάδα, με τιμολόγηση από επιχείρηση Ε.Ε.

Β. Μεταφορά αγαθών από Ε.Ε. σε Ελλάδα, με τιμολόγηση από επιχείρηση τρίτης χώρας.

Η σχέση μεταξύ των παραπάνω εταιρειών δεν ασκεί επίδραση στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος, όσον αφορά τον ΦΠΑ.

Περίπτωση Α.

Η περίπτωση αυτή αντιμετωπίζεται ως εισαγωγή αγαθών. Ο λόγος είναι ότι μία από τις  προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί αυτού του είδους η αγορά ως ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, είναι τα αγαθά να έχουν ήδη εισαχθεί στο έδαφος της Ε.Ε. τιθέμενα στη συνέχεια σε καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας. Καθώς η προϋπόθεση αυτή δεν πληρούται αλλά αντίθετα τα αγαθά εισέρχονται στο κοινοτικό έδαφος μέσω της Ελλάδας, η απόκτηση αυτή θεωρείται εισαγωγή για την οποία θα πρέπει να ακολουθηθούν οι σχετικές τελωνειακές διατυπώσεις και όχι ενδοκοινοτική απόκτηση.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι για την ύπαρξη ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Ο πωλητής και ο αγοραστής να είναι εγκατεστημένοι σε χώρα μέλος της Ε.Ε. και κατέχουν κοινοτικό Α.Φ.Μ. με την εγγραφή τους στο V.I.E.S.

2. Ο πωλητής και ο αγοραστής να είναι υποκείμενοι στο φόρο.

3. Τα αγαθά να μεταφέρονται από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.

 

Περίπτωση Β.

Αντίθετα στην περίπτωση που τα αγαθά παραλαμβάνονται από την Ε.Ε. και η τιμολόγηση πραγματοποιείται από τρίτη χώρα, πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό αυτής ως ενδοκοινοτικής υπό τον όρο στο τιμολόγιο του πωλητή που έχει εκδοθεί στη τρίτη χώρα, να αναγράφεται ο ΑΦΜ/ΦΠΑ του φορολογικού αντιπροσώπου σε Κράτος-Μέλος, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η εγκατεστημένη στην Ε.Ε. επιχείρηση που αποστέλλει τα αγαθά (σχετική: Πολ. 1091/1994).

Στην περίπτωση αυτή η αγορά αντιμετωπίζεται ως ενδοκοινοτική απόκτηση. Δηλαδή υποβάλλονται κανονικά ΦΠΑ (με χρεοπίστωση), VIES (με συμβαλλόμενο την κοινοτική επιχείρηση), intrastat (σε περίπτωση υπέρβασης του κατωφλιού συναλλαγών).

Ωστόσο επισημαίνεται ότι επί τυχόν παράλειψης του εγκατεστημένου στην τρίτη χώρα να εκπληρώσει την υποχρέωσή του αυτή (αναγραφή του ΑΦΜ/ΦΠΑ φορολογικού αντιπροσώπου, της εντός Ε.Ε. επιχείρησης), θα πρέπει η Ελληνική επιχείρηση να καταβάλει τον αναλογούντα στη συναλλαγή ΦΠΑ στο Τελωνείο ή να ζητήσει τη διόρθωση του τιμολογίου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.