29 Δεκεμβρίου 2015

Πωλήσεις στο εξωτερικό - πληρωμή σε νόμισμα bitcoin

Εταιρία πληροφορικής (κατασκευή templates),πωλεί στο εξωτερικό μέσω διαδικτύου λογισμικά και η αγοραπωλησία γίνεται με bitcoin. Ποια είναι η λογιστική-φορολογική αντιμετώπιση. Περιπτώσεις π.χ. : Έκδοση παραστατικού ; Ισοτιμία ; Αγορά Παγίου ; Με τα Διαθέσιμα σε τράπεζες του εξωτερικού ; Υπάρχει μια απόφαση από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 22/10/2015(Press Release No 128/15) που λέει ότι απαλλάσσεται από το ΦΠΑ εντός της ΕΕ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ, από 1/1/2015 έχει ισχύ η τροποποίηση που επήλθε στο άρθρο 14 του κώδικα ΦΠΑ (προσθήκη παρ.13) με την παράγραφο 1 του άρθρου 104 του Ν. 4316/2014. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις κατ’ εξαίρεση από το γενικό κανόνα:

«Ο τόπος παροχής τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών και ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδίως εκείνων που προβλέπονται στο Παράρτημα VII, προς μη υποκείμενο στο φόρο:

α) Είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο λήπτης μη υποκείμενος στο φόρο είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εσωτερικό της χώρας.
β) Δεν είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον ο λήπτης μη υποκείμενος στο φόρο είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός του εσωτερικού της χώρας».

Περαιτέρω στο παράρτημα VII ορίζεται σαφώς ως ηλεκτρονικά παρεχόμενη υπηρεσία και η παροχή λογισμικού και η ενημέρωσή του (περίπτωση 2).

Κατά συνέπεια για τις υπηρεσίες που παρέχετε:

Α. Τόπος παροχής (φορολόγησης) της υπηρεσίας θεωρείται η χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος κάθε λήπτης.

Β. Υπόχρεος για την απόδοση του φόρου σε κάθε χώρα (εντός Ε.Ε.) είναι η επιχείρησή σας.

Η Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρμετρη γραφειοκρατία που θα δημιουργούταν εξ’ αιτίας της υιοθέτησης του νέου συστήματος (διορισμός φορολογικού εκπροσώπου, υποβολή δηλώσεων κλπ. σε κάθε κράτος –μέλος χωριστά) προχώρησε στην υιοθέτηση και εφαρμογή από 1/1/2015 του συστήματος «Mini One Stop Shop» (MOSS) βασική αρχή του οποίου είναι η διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν στα διάφορα κράτη με τη λήψη ΑΦΜ σε ένα από αυτά και στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν.

Στην Ελλάδα η σχετική εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο site της ΓΓΠΣ (http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Epixeiriseis/moss.html) ενώ οδηγίες εφαρμογής των σχετικών διατάξεων περιλαμβάνονται στις ΠΟΛ.1050/18-02-2015, ΠΟΛ.1077/06-04-2015  και ΠΟΛ. 1156/16-07-2015.

Πέρα των παραπάνω γενικών διατάξεων για τις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες, όσον αφορά τον ΦΠΑ, είναι προφανές ότι τόσο η Ελληνική όσο και η Ευρωπαϊκή φορολογική διοίκηση δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα ειδικά για συναλλαγές που εξοφλούνται με bitcoin, καθώς αυτό δεν θεωρείται επίσημο νόμισμα. Κατά συνέπεια όλα τα λογιστικά αρχεία (στοιχεία, λογιστικές εγγραφές, ΦΠΑ κλπ.) θα πρέπει να είναι εκφρασμένα σε ευρώ με βάση την αντιστοιχία («ισοτιμία») που ισχύει κατά τη διενέργεια της κάθε συναλλαγής.

Το Δ.Ε.Κ. πράγματι με την press release No 128/15 έκανε γνωστή την γνωμοδότηση του επί αιτήματος των Σουηδικών φορολογικών αρχών, περί συναλλαγών με bitcoin. Το αντικείμενο όμως δεν ήταν οι συναλλαγές που εξοφλούνται με bitcoin αλλά ήταν οι εργασίες ανταλλαγής νομισμάτων με bitcoin. Η υπόθεση έφτασε στο ΔΕΚ μετά από αίτημα ενός σουηδικού ανταλλακτηρίου νομισμάτων σχετικά με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των πράξεων ανταλλαγής του bitcoin με άλλα νομίσματα, που διενεργούσε η συγκεκριμένη επιχείρηση. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή το ΔΕΚ αποφάνθηκε ότι οι πράξεις αυτές εμπίπτουν στο άρθρο 135 της οδηγίας ΦΠΑ της ΕΕ (2006/112/ΕΚ), και ως εκ τούτου τυγχάνουν της απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη απόφαση δεν φέρεται να αφορά τις συναλλαγές που πραγματοποιεί η επιχείρησή σας.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.