10 Νοεμβρίου 2015

Αδράνεια και εισφορές ΟΑΕΕ

Επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση εμπόριο σαλονιών , έχει θέσει την ατομική του επιχείρηση σε αδράνεια από το 2012 . Το ερώτημα είναι αν κάνει άρση της αδρανείας και επαναλειτουργήσει μπορεί να μην πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΟΑΕΕ για το διάστημα της αδρανείας; Υπάρχει κάποια νομοθεσία σχετική με το θέμα, βάσει της όποιας μπορεί να μην χρεωθεί κάποιος το διάστημα της αδρανείας στον ΟΑΕΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 11 (Λήξη ασφαλιστικής σχέσης), του ΠΔ 258/2005 (Καταστατικό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών,) όπως ισχύει, ασφαλισμένος που δραστηριοποιείται είτε ατομικώς, είτε ως μέλος εμπορικής εταιρείας και θέτει την επιχείρησή του σε αδράνεια, παραμένει εγγεγραμμένος στα μητρώα ασφαλισμένων του οργανισμού. Η συνέχιση της ασφάλισης υφίσταται και μετά την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας εφόσον, κατά την άποψη των εκπροσώπων του Οργανισμού, ο ασφαλισμένος δεν διακόπτει οριστικά την δραστηριότητά του και συνεπώς διατηρεί την ιδιότητα του υπόχρεου σε συναλλαγές, υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του για επαναλειτουργία της επιχείρησης (βλέπε αναλυτική απάντηση για την αδράνεια επιχείρησης σε ερώτημα συνδρομητή, με το ίδιο θέμα, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2014 του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ», αλλά και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ www.oaee.gr).

Ακολούθως, διαγραφή από τα Μητρώα Ασφαλισμένων δύναται να λάβει χώρα μόνο κατόπιν οριστικής διακοπής της ασφαλιστέας στον ΟΑΕΕ επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ως ημερομηνία διακοπής αυτής λαμβάνεται η βεβαιωθείσα από την αρμόδια ΔΟΥ ημερομηνία οριστικής παύσης εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου. Η διαγραφή από τα Μητρώα, πραγματοποιείται με σχετική αίτηση του ασφαλισμένου, η οποία συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Ασφαλιστικής Λειτουργίας δικαιολογητικά

(Σχετική είναι η ΥΑ Φ80000/7228/308/14-9-2006).

Σε κάθε περίπτωση, ως ημερομηνία διαγραφής από τα Μητρώα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, λαμβάνεται η τελευταία ημέρα του μήνα εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η διακοπή της δραστηριότητας.

Δείτε και την Απόφαση 2425/2015 του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, με την οποία διευκρινίζονται θέματα υπαγωγής στην ασφάλιση, αδράνειας επιχείρησης και απαλλαγής από καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Με βάση αυτή την απόφαση δικαιώνεται ασφαλισμένος, σε σχέση με ποσό οφειλών ΟΑΕΕ για όσο διάστημα δεν είχε οικονομικές δραστηριότητες (τιμολόγια αγορών – τιμολόγια πωλήσεων) ή διενήργησε ελάχιστες συναλλαγές, σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση του Εφετείου.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.