29 Ιουνίου 2015

Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός επιδότησης ΟΑΕΔ

Πως αντιμετωπίζουμε λογιστικά και φορολογικά το ποσό που έλαβε εταιρεία IKE (διπλογραφικά) που συστάθηκε για τις ανάγκες επιδότησης από το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ; Σε ποιους λογαριασμούς εμφανίζονται τα ποσά; Και τέλος απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 4172/2013, οι επιδοτήσεις δεν εξαιρούνται από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές και περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Περαιτέρω, με την ΠΟΛ.1059/18.3.2015, διευκρινίζεται ότι οι επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών, δεν προσαυξάνουν τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο του κόστους της δαπάνης που επιχορηγήθηκε (π.χ. οι επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν μειωτικό στοιχείο της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού). [1]

Όσον αφορά την λογιστική αντιμετώπιση των επιχορηγήσεων, για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το διπλογραφικό σύστημα, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 4308/2014 (ισχύς από 1.1.2015). Σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 2, του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, «Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρεώσεις στην περίοδο που εισπράττονται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή τους και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα μεταφέρονται στα αποτελέσματα ως έσοδα στην περίοδο στην οποία τα επιχορηγηθέντα έξοδα βαρύνουν τα αποτελέσματα».

Επομένως, για επιδότηση που αφορά την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης (γενικά έξοδα, μισθοδοσία κ.λπ.), η λογιστική αντιμετώπιση που ακολουθείται είναι η εξής:

Χρέωση του 33.03 «Άλλες απαιτήσεις από μη συνδεδεμένες οντότητες» και πίστωση του 58 «Κρατικές Επιχορηγήσεις».

Εν συνεχεία, στο τέλος της περιόδου η επιχείρηση θα πρέπει να εμφανίζει ως έσοδο το ποσό της επιδότησης που αναλογεί στη χρήση, ανεξαρτήτως αν το έχει εισπράξει ή όχι, βάσει της αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων. Άρα θα προβεί σε χρέωση του 58 και ισόποση πίστωση του 71.03 «Επιχορηγήσεις λοιπών εξόδων». Κατά την είσπραξη του συνόλου ή μέρους της επιχορήγησης θα πιστώνεται ο 33.03 σε χρέωση των ταμειακών διαθεσίμων (ομάδα 38). Σημειώνεται ότι το επιδοτούμενο έξοδο δεν επηρεάζεται.


[1] Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1080132 ΕΞ 2015/2.6.2015

 

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.