24 Μαρτίου 2015

Μετατροπή ετερόρρυθμης κατασκευαστικής εταιρείας σε ατομική

Ετερόρρυθμη εταιρεία η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, καθώς και την εμπορία οικοδομικών υλικών, αποτελούμενη από δύο εταίρους, αποφασίζει την μετατροπή της σε ατομική εξαιτίας της αποχώρησης του ενός εκ των δυο εταίρων. Θα ήθελα να ρωτήσω με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των παγίων και εμπορεύσιμων αγαθών και αν τίθεται θέμα υπεραξίας. Επειδή έχει στην κατοχή της ΦΙΧ και μηχανήματα έργου κατά τη διαδικασία μεταβίβασης στο υπουργείο συγκοινωνιών θα απαιτηθεί από πλευράς του υπουργείου ελάχιστο όριο τζίρου από τον εταίρο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις διατάξεις του εμπορικού δικαίου δεν προβλέπεται η μετατροπή προσωπικής εταιρείας και δη ΕΕ, σε ατομική επιχείρηση. Επομένως, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της έναρξης της ατομικής επιχείρησης, λύσης της ΕΕ (έναρξης περιόδου εκκαθάρισης) και εν συνεχεία της μεταβίβασης τυχόν πάγιου εξοπλισμού της ΕΕ προς την ατομική. Με το πέρας των μεταβιβάσεων του πάγιου εξοπλισμού και τυχόν λοιπών περιουσιακών στοιχείων (δικαιωμάτων κ.λπ.), η ΕΕ μπορεί να διαλυθεί και η δραστηριότητά της να συνεχιστεί από την ατομική επιχείρηση. Ενδεχομένως, να παρουσιαστεί πρόβλημα στην αλλαγή των αδειών ορισμένων μηχανημάτων εφόσον η άδεια χρήσης και λειτουργίας τους προϋποθέτει ελάχιστα όρια ακαθάριστων εσόδων από την ιδιοκτήτρια επιχείρηση. Ωστόσο, τα ανωτέρω δεν αποτελούν εμπόδιο στην μεταβίβαση (φυσική παράδοση) των εν λόγω μηχανημάτων στη νέα ατομική επιχείρηση.

Αν εναλλακτικά επιλεγεί η μετατροπή της ΕΕ σε κεφαλαιουχική εταιρεία όπως ΕΠΕ, ΑΕ ή ΙΚΕ, τότε μπορεί να δοθεί λύση στο παραπάνω πρόβλημα αφού οι εταιρικές μορφές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν και ως μονοπρόσωπες. Επιπλέον, η μετατροπή μπορεί να γίνει με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 2166/1993 ή του Ν.Δ. 1279/1972, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις (κατηγορία τήρησης λογιστικών βιβλίων, ελάχιστο ύψος κεφαλαίου, κ.λπ.), ούτως ώστε να μην προκύπτει υπεραξία λόγω αποτίμησης των παγίων. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της έναρξης ατομικής επιχείρησης, η πώληση του συνόλου των παγίων από την ΕΕ, δεν δημιουργεί θέμα υπεραξίας εφόσον δεν υφίσταται συμφωνία μεταβίβασης της φήμης και πελατείας στον ατομικό επιχειρηματία, ένεκα της καταβολής πραγματικού τιμήματος.

Παρακαλώ περιμένετε...

loading
 
Ερώτηση Ασφαλείας: Επιλέξτε μία σημαντική για εσάς ημερομηνία

Σημειώστε την ημερομηνία που θα επιλέξετε, σε περίπτωση που σας ζητηθεί στο μέλλον από το σύστημα για λόγους ασφαλείας.

Επιβεβαιώστε τον λογαριασμό σας

Παρακαλώ συμπληρώστε την σημαντική για εσάς ημερομηνία που έχετε καταχωρίσει ως ερώτηση ασφαλείας.